Forarea unei sonde de mare adâncime a fost finalizată la Caragele, unde există printre cele mai mari rezerve de gaze naturale onshore din România, scrie G4Media.ro.
Zăcământul se întinde pe raza mai multor localităţi din judeţele Buzău şi Brăila şi este unul dintre cele mai productive din portofoliul Societăţii Naţionale de Gaze Naturale (SNGN) Romgaz SA.
”În ultimii ani, producţia pe zăcământul Caragele a reprezentat între 5-7% din totalul producţiei la nivelul SNGN Romgaz SA, acest lucru situând Caragele în topul zăcămintelor productive din portofoliul companiei”, a transmis pentru Agerpres Ministerul Economiei, potrivit sursei citate.
Datele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, din luna octombrie 2024, au arătat că producţia SNGN Romgaz SA a reprezentat 51.95% din totalul producţiei interne curente de gaze naturale.
Noua sondă a fost finalizată în luna ianuarie a acestui an
În debutul anului 2025, pe platforma Caragele a fost finalizată o nouă sondă de mare adâncime.
În egală măsură, urmează ca alte proiecte să fie dezvoltate cu scopul extinderii infrastructurii de producţie a gazelor naturale.
Proiecte majore pentru extinderea producției de gaze la zăcământul Caragele
”Măsurile ce vor fi întreprinse de SNGN Romgaz SA pentru dezvoltarea proiectului Caragele, respectiv pentru evaluarea acumulărilor deja descoperite, evidenţierea de noi acumulări şi exploatarea acestora presupun forarea de noi sonde de mare adâncime (din care una a fost deja finalizată în cursul lunii ianuarie 2025, iar alta este în fază avansată de execuţie) şi derularea unui proiect de extindere a infrastructurii productive, ce va cuprinde constituirea de noi grupuri tehnologice, capabile să prelucreze volumele de hidrocarburi ce vor fi extrase din sondele viitoare, creşterea capacităţii de transport şi tratare gaze naturale şi instalarea unei unităţi de separare a hidrocarburilor lichide la temperatură joasă. În urma tuturor acestor proiecte de investiţii se aşteaptă o creştere substanţială a producţiei actuale de gaze a zăcământului Caragele, la care se va adăuga şi o cantitate semnificativă de condensat”, arată sursa citată.