-3 C
București
luni, 20 ianuarie, 2025

UE nu renunță la energia nucleară, chiar dacă ar stimula producția de energie verde.

Statele UE nu ajung la un consens legat de renunțarea definitivă la energia nucleară.

Energia nucleară rămâne cap de afiș în Uniunea Europeană, atunci când vorbim despre astfel de surse, chiar dacă interzicerea ei ar fi putut stimula investițiile în tipul de energie mai puțin nocivă, mai exact cea verde. În continuare țările UE consideră că energia nucleară este foarte importantă, asta chiar dacă au fost discuse aprinse legat de modul în care aceasta schimbă inclusive clima, și nu au reușit să stabilească un traseu pentru a renunța la ea în favoarea celei verzi, potrivit Reuters. Ba mai mult foarte multe țări care folosesc în cea mai mare măsură energie nucleară au venit cu o altă soluție. Astfel Franța, Ungaria, Cehia, care obțin 70% din energie din reactoare au propus strategii care să ajute la reducerea emisiilor de dioxid de carbon ale acestor centrale.

Controverse între statele UE pe energia regenerabilă

Spania și Germania au fost cele care au încercat să contracareze aceste argumente, mai ales că cele două state au început să își închidă deja dintre reactoare. Ele suțin că producerea de energie nucleară nu este atât de poluantă, dar împiedică luarea de măsuri pentru ca energia regenerabilă să fie extinsă în masă. Mai exact cea solară și cea eoliană. Astfel oficialii Uniunii Europene au declarant pentru Reuters că deşi majoritatea prevederilor climatice au fost adoptate, există o problemă. S-a discutat inclusiv despre un termen pentru ca acei combustili fosili să fie eliminați la nivel global, cu toate acestea disputa cu privire la hidrogen este în toi. Asta pentru că hidrogenul ca sursă de energie, poate fi creat și din surse regenerabile, dar și în reacții nucleare, drept urmare nu ar renunța nimeni la activitatea din reactoare. 

Statele UE doresc reducerea emisiilor, dar nu par foarte convinse.

Cu toate acestea au existat niște concluzi care ar prevede “promovarea creșterii gradului de utilizare și integrarea în sistem a energiei regenerabile, a hidrogenului și a derivatelor sale”, precum şi “tehnologii sigure și de lungă durată cu emisii reduse de dioxid de carbon”, spune sursa citată. De altfel jurnaliștii mai spun că producerea și importarea hidrogenului făcut fără emisii de gaze cu efect de seră ar trebui să fie esențială. Mai ales dacă statele UE își doresc să ducă la bun sfârșit planurile cu privire la decarbonizarea unor industrii precum cea a îngrășămintelor chimice și a oțelului.

spot_img
Latest news
știri