15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie, 2024

Europa interzice importurile de carburanți din Rusia. Motorina se va scumpi din nou

Europa nu va mai importa motorină din Rusia, prețurile la acest carburant vor crește.

O analiză a jurnaliștilor de la New York Times aduce în prim-plan o previziune sumbră care ar putea să arunce în aer prețurile la motorină. De duminică, mai exact 5 februarie, Europa interzice importurile la carburanți, respectiv cei care provin din Rusia. S-au făcut deja stocuri din acest combustibil, cu toate acestea scumpirea motorinei pare inevitabilă în condițiile date. Pasul pe care îl face Europa în acest sens este unul extrem de periculos notează jurnaliștii străni, pentru că există foarte mulți transportatori care folosesc motorina și de asemenea sunt mulți posesori de automobile pe motorină, aproximativ 40% dintre ei. “Chiar dacă embargoul asupra țițeiului rusesc, demarat în 5 decembrie anul trecut, a produs puține perturbări, există temeri că interzicerea produselor rafinate precum motorina ar putea să nu fie atât de lină. Prețurile livrărilor la termen pe piața europeană au crescut deja”, spun jurnaliștii americani.

Rusia a dat jumătate din importurile de combustil în 2022

Ca și exemplu, anul trecut Rusia a dat Europei nu mai puțin de jumătate din importurile de motorină, ceea ce înseamnă foarte mult pentru ca această cantitate să fie înlocuită rapid. Iar analiștii sunt de părere că Europa va trebui să aducă acest tip de combustil din alte state precum Arabia Saudit[, Kiweit, Emiratele Arabe, ba chiar și SUA. “Această reechilibrare, care abia începe, va provoca aproape sigur tensiuni care forțează prețurile mai mari, spun analiștii. În primul rând, distanțe mai mari pentru transportul motorinei implică nave mai mari de transport, iar timpii de expediere mai lungi vor crește costurile. Ar putea apărea și defecțiuni de livrare a combustibililor, mai arată NY Times.

Rezervele or să ajute, dar pentru prea puțin timp

“În Europa, nu este de așteptat să apară imediat un deficit de motorină și alte produse petroliere; rezervele oferă cel puțin un tampon pe termen scurt. (…) Totuși, diferența dintre prețul motorinei și cel al petrolului, de peste 40 de dolari/baril, este cu mult peste normal, deși este mai mică decât anul trecut. În același timp, șoferii plătesc la pompă o motorină cu 15% mai scumpă decât benzina, față de o diferență de 3% în 2021”, mai apreciază NY Times. Desigur Rusia a găsit deja soluție de avarie pentru a-și vinde petrolul, astfel că dacă nu mai cumpără Europa, există India și Turcia care sunt interesate.

Latest news
știri