10.6 C
București
vineri, 10 mai, 2024

Mai mulți bani americani către țările în curs de dezvoltare, în lupta cu schimbările climatice

1 miliard de dolari pentru Fondul Verde pentru Climă

Statele Unite ale Americii vor acorda mai mulți bani țărilor în curs de dezvoltare pentru a le sprijini  în lupta cu schimbările climatice, anunță Euractive. O parte a fondurilor SUA se vor îndrepta și spre efortul de reducere a defrișărilor din pădurea tropicală amazoniană din Brazilia. Anunțul a fost făcut de Președintele american Joe Biden, joi, 20 aprilie, în timpul unei întâlniri virtuale cu lideri ale celor mai mari economii ale lumii.

Țările membre ale Forumului Economiilor Majore pentru Energie și Climă sunt responsabile pentru aproximativ 80% din emisiile mondiale de gaze cu efect de seră

Acesta și-a îndemnat omologii săi să fie ambițioși în stabilirea obiectivelor de reducere a emisiilor și de a îndeplini obiectivul de limitare a încălzirii globale la 1,5 grade Celsius.

„Suntem într-un moment de mare pericol, dar și de posibilități mari, posibilități serioase. Cu angajamentul potrivit și urmărirea din partea fiecărei națiuni… la acest apel, obiectivul de a limita încălzirea la 1,5 grade poate rămâne la îndemână”, a spus Biden, în timpul întâlnirii virtuale a Forumului Economiilor Majore pentru Energie și Climă.

Potrivit Casei Albe, țările participante sunt responsabile pentru aproximativ 80% din emisiile mondiale de gaze cu efect de seră. Întâlnirea de joi a fost a patra a grupului sub președinția lui Biden.

1 miliard de dolari pentru Fondul Verde pentru Climă

Biden a anunțat o contribuție a SUA de 1 miliard de dolari la Fondul Verde pentru Climă. Contribuția este dublă, față de anii precedenți. Banii sunt folosiți pentru a finanța proiecte privind energia curată și rezistența la schimbările climatice în țările în curs de dezvoltare.

„Efectele schimbărilor climatice vor fi resimțite cel mai mult de cei care au contribuit cel mai puțin la problemă, inclusiv de țările în curs de dezvoltare”, a spus Biden. „Ca economii mari și mari emitenți, trebuie să intensificăm și să sprijinim aceste economii.”

Biden și-a anunțat, de asemenea, intenția de a solicita 500 de milioane de dolari pe cinci ani pentru a contribui la Fondul Amazon. Acesta este dedicat combaterii defrișărilor din Amazonul brazilian.

Contribuția SUA, aplaudată de Brazilia

„Este evident o mare realizare, atât din punct de vedere al însemnătății contribuției Statelor Unite la un fond precum Fondul Amazon, cât și din punct de vedere al volumului de resurse puse la dispoziție”, a declarat ministrul brazilian al Mediului, Marina Silva, la o conferință de presă.

Anunțul președintelui SUA vine în timpul unei săptămâni de tensiuni între SUA și Brazilia. Președintele brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, a cerut puterilor occidentale să înceteze furnizarea de arme Ucrainei.Acesta a declarat că Washingtonul încurajează luptele dintre Ucraina și Rusia. Ulterior, da Silva și-a redus comentariile și a condamnat încălcarea de către Rusia a integrității teritoriale a Ucrainei, conform Euractive.

spot_img
Latest news
știri