10 tone de deșeuri au fost colectate în ultimele două săptămâni de mai mulți voluntari, pe traseul viitoarei Ecorute Dunărene.
Peste 70 de voluntari din toată țara s-au alăturat în cele patru tabere de igienizare organizate în cadrul proiectului ”Pentru o Dunăre cu malurile curate”
Asociația Mai Mult Verde a precizat că Ecoruta Dunăreană reprezintă o zonă cu un imens potențial de exploatare pentru turism de natură și evenimente asociate conceptului ecoturistic care ar putea deveni un exemplu pentru tot cursul Dunării.
Segmentul propus de asociație pentru traseu oferă posibilitatea explorării zonei atât pe apă cât și pe uscat, prin cicloturism, turism ecvestru, excursii de picior, plimbări cu caiacele, zone de campare, evenimente sportive, educative și culturale. Din păcate însă, una din provocările cu care se confruntă zona este legată de deșeurile abandonate.
Expert advocacy: ”Salubrizarea apelor și a malurilor trebuie să fie considerată o problemă de interes național și nu lăsată doar în grijă autorităților”
”În momentul de față nu este clar ce autoritate este responsabilă cu salubrizarea malurilor Dunării iar această situație trebuie rezolvată urgent. Salubrizarea apelor și a malurilor trebuie să fie considerată o problemă de interes național și nu lăsată doar în grijă autorităților riverane apelor, care de cele mai multe ori nu au resursele și nici capacitatea să o facă. Lipsa infrastructurii de colectare a deșeurilor, precum și slaba informare a populației cu privire la managementul deșeurilor conduc la depozitarea deșeurilor pe malurile nesupravegheate ale Dunării. Acestea trebuie folosite sustenabil, pentru ecoturism, să aducă beneficii atât comunității locale cât și biodiversității profund afectate de poluarea necontrolată cu deșeuri” a transmis Loredana Pană, expert advocacy în cadrul proiectului ”Pentru o Dunăre cu malurile curate”.