31.2 C
București
vineri, 5 iulie, 2024

Țările UE au votat pentru a merge mai departe cu Legea pentru Restaurarea Naturii

Votul pozitiv pune și mai multă presiune asupra eurodeputaților

Legea UE pentru Restaurarea Naturii, care a atras controverse uriașe, a fost sprijinită, marți, 21 iunie, de statele membre UE, raportează Euronews. Miniștrii mediului din țările membre ale UE au susținut importanța adoptării proiectului de lege. Acesta urmărește să inverseze pierderea de biodiversitate a Uniunii Europene, prin reabilitarea zonelor de uscat și de mare degradate.

Unele dintre obiectivele pe care le vizează legea au suferit modificări, termenii pentru atingerea acestora devenind mai flexibili

Un exemplu este cel legate de spațiile urbane verzi. Ei au subliniat, de asemenea, că proiectele din surse regenerabile s-ar bucura de un „interes public superior” și, prin urmare, ar fi scutite de obligația de nedeteriorare.

Precizările au asigurat aprobarea acordului provizoriu. Acesta menține obiectivul inițial, de a restabili cel puțin 20% din suprafețele terestre și maritime ale blocului până în 2030.

Textul a fost elaborat de președinția suedeză a Consiliului UE. El este menit să ghideze negocierile cu Parlamentul European.

Proiectul de lege a primit 20 de voturi pentru, cinci împotrivă și două abțineri, conform Euronews

„Am ascultat cu atenție toate statele membre care au avut diferite preocupări și observații cu privire la propunere”, a declarat Romina Pourmokhtari, ministrul Suediei pentru Mediu, la finalul întâlnirii de la Luxemburg.

„Acordul de astăzi arată că președinția a reușit să găsească un echilibru bun și, de asemenea, că statele membre au dat dovadă de bunăvoință de a face compromisuri”.

Pourmokhtari a spus că obiecțiile prezentate de unele țări sunt „legitime”. Ea a apărat, însă, compromisul, declarând că acesta este în conformitate cu ambițiile generale ale legislației. Se crede că propria ei țară, Suedia, se opune Legii de restaurare a naturii, din cauza obiectivelor legate de gestionarea pădurilor.

Statele membre vor avea flexibilitatea să decidă asupra ariilor care vor fi restaurate, și măsurilor luate în acest sens

Ministrul Fechet a salutat adoptarea acestei abordări flexibile în ceea ce privește legea restaurării , declarând că:

„România susține obținerea acordului, iar măsurile de restaurare pe care le vom pune în aplicare vor aduce multe beneficii pentru mediu și cetățeni și vor contribui la obiectivul UE de neutralitate climatică. Considerăm că textul adoptat astăzi are meritul de a oferi flexibilitatea necesară pentru Statele Membre de a decide unde se aplică și care sunt măsurile de restaurare cele mai eficiente pentru acestea, inclusiv din perspectiva circumstanțelor și specificităților naționale, dar fără a pune în pericol îndeplinirea obiectivelor.”

Foto: MMAP, Facebook

Sprijinul financiar acordat țărilor membre pentru a implementa politicile de restaurare este substanțial, conform Ministrului, acesta declarând că „De asemenea, eforturile în ceea ce privește asigurarea finanțării implementării acestui regulament nu sunt neglijabile

„Un alt aspect important pentru România, pe care l-am menționat încă de la începutul discuțiilor, este nedeteriorarea, element esențial al acestui Regulament, dar foarte sensibil, mai ales din perspectiva zonelor din afara rețelei Natura 2000. Apreciem că soluția de compromis propusă răspunde îngrijorărilor exprimate de România din perspectiva implicațiilor economice și sociale,” a adăugat acesta.

De asemenea, demnitarul român a punctat că Planul de restaurare a naturii va avea un rol esențial pentru identificarea măsurilor care contribuie la îmbunătățirea serviciilor ecosistemice sănătoase și vor sprijini producția agricolă și securitatea alimentară: „aceste măsuri vor contribui inclusiv la productivitatea solului, furnizarea și calitatea apei, crearea interacțiunilor între obiectivele de restaurare și cele de energie și climă. În acest context, salutăm abordarea treptată propusă pentru pregătirea de către fiecare Stat membru a acestui plan și propunerea privind ciclurile de monitorizare”.

spot_img
Latest news
știri