0.4 C
București
luni, 18 noiembrie, 2024

Rădașca, specie protejată Natura 2000, reprezintă un indicator clar al sănătății ecosistemelor

Rețeaua pentru Natură Urbană: ”Prezența insectei în Pădurea Băneasa este un motiv în plus ca aceasta să devină arie naturală urbană”

Rețeaua pentru Natură Urbană, o inițiativă a Asociației Parcul Natural Văcărești, a publicat o nouă fotografie cu rădașca (Lucanus cervus), una dintre cele mai mari insecte ale Europei și un indicator al sănătății ecosistemelor.

Insecta este cel mai mare coleopter din fauna României

Potrivit textului distribuit pe contul de Facebook, bucureștenii pot vedea dueluri spectaculoase între masculii speciei (ca cel din imagine) în Pădurea Băneasa, zonă care merită să devină arie naturală urbană.

Dacă vă uitați cu atenție pe lângă trunchiurile arborilor căzuți din Pădurea Băneasa, s-ar putea să dați peste o rădașcă (Lucanus cervus). Din motive evidente, în anumite zone ale țării i se mai spune și „gândacul cerb”. La același lucru s-au gândit și cei care i-au dat denumirea științifică, Nu de altă, dar „cervus” înseamnă „cerb” în latină”, se arată pe pagina de Facebook a Rețelei pentru Natură Urbană.

Doar masculii speciei posedă aceste mandibule spectaculoase, pe care le folosesc în duelurile pentru cele mai bune teritorii.

Rădașca este specie protejată Natura 2000

Insecta se hrănește exclusiv cu lemn mort și este sursă de hrană pentru multe animale insectivore.

Inclusiv larvele se dezvoltă și se hrănesc în arborii căzuți, iar prezența lor în Pădurea Băneasa este un motiv în plus ca aceasta să devină arie naturală urbană.

Periclitare și protecție

În Europa Centrală și Sudică rădașca a devenit foarte rară. Asta se datorează nu atât colecționarilor de insecte, cât mai mult dispariției tot mai multor habitate, mai ales păduri de stejari, respectiv exploatării comerciale a pădurilor și îndepărtarea „lemnului mort” și a arborilor bătrâni.

Rădașca este prezentă ca specie protejată în anexa nr. III a Convenției privind conservarea vieții sălbatice și a habitatelor naturale din Europa, adoptată la Berna la 19 septembrie 1979, pe care România a ratificat-o în anul 1993.

Lucanus cervus este înregistrat și în Directiva de habitate a Uniunii Europene din 1992, care cere ca statele membre să desemneze regiuni speciale de conservare pentru speciile înregistrate.

De asemenea, insecta este trecută pe Lista Roșie a IUCN, ca fiind aproape amenințată cu dispariția(Near Threatened/NT).

spot_img
Latest news
știri