13.2 C
București
joi, 9 mai, 2024

Șapte hectare cu grâu din Arad au ars din cauza unei țigări aruncate la întâmplare

O țigară aprinsă aruncată în vânt a fost suficient pentru ca hectare întregi cultivate cu grâu să se facă scrum.

Pompierii au intervnit la stingerea unui incendiu de proporții provocat de o țigară. Mai exact un bărbat neglijent și-a aruncat țigara aprinsă în apropierea unui lan de grâu. Drept urmare din cauza căldurii și ajutat de vânt, focul s-a aprins și a mistuit 7 hectare de cereale. Lanul se afla în apropierea Frontierei cu Ungaria. Mai exact între localitățile Nădlac și Peregu Mare. „Au fost alocate forţe ale Detaşamentului de Pompieri Arad şi de la serviciile de voluntari din Nădlac şi Peregu Mare. Au fost folosite inclusiv utilaje agricole pentru a se limita propagarea flăcărilor. Au ars aproximativ şapte hectare cultivate cu grâu până s-a reuşit lichidarea incendiului”. A explicat Ruxandra Klein, purtător de cuvânt Isu Arad, potrivit Agerpres.

Dosar penal pentru bărbatul care a aruncat țigara

În acest moment persoana care a aruncat țigara este căutată pentru a răspunde penal. Polițiștii au întocmit deja un dosar în cauză pentru infracțiunea de distrugere. De altfel, potrivit unui raport al Comisiei Europene, România a fost în 2020 cea mai afectată țara de incendii. Peste 136.000 ha au fost distruse în 2020 din cauza focului. Practic a fost mai puțin ca în 2019, dar peste media ultimilor 9 ani. Iar schimbările climatice nu sunt de mare ajutor atunci când vine vorba de incendii. Drept urmare documentul remarcă o tendință de creștere ușoară.

România, campioană la incendii

Astfel apar și niveluri mai ridicate ale pericolului de incendii. De asemenea sezoane mai lungi ale incendiilor și incendii de mari proporții și violente. Cu propagare rapidă, în fața cărora mijloacele tradiționale de stingere a incendiilor sunt ineficiente. Acest lucru a fost constatat și în 2021, dar și în 2022, când țări precum Turcia, Grecia, Italia, Franța, Albania, Macedonia, Spania au fost afectate. Raportul mai spune că anual 65.000 de incendii au loc annual în Europa. Aproximativ o jumătate de milion (500 000) de hectare de terenuri sălbatice și păduri au ars.

spot_img
Latest news
știri