11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai, 2024

VIDEO | Incendii de proporții în Canada. Atmosferă de film de groază în nordul SUA. Guterres (ONU): Trebuie să facem pace cu natura

Canada se confruntă cu peste 400 de incendii, dintre care 239 sunt considerate scăpate de sub control, conform The Guardian.

„Pompierii își intensifică intervențiile pentru a-i salva pe cetățeni”, a spus Trudeau.

Premierul a recunoscut avertismentele privind calitatea aerului din întreaga țară. Acestea au cerut ca persoanele vulnerabile să rămână în casă. Evenimentele școlare în aer liber au fost anulate. De asemenea, în orașele din estul Canadei, elevii au fost ținuți în clase.

Peste 100 de pompieri urmează să sosească joi din Franța pentru a ajuta echipajele din Quebec. Există deja aproape 1.000 de pompieri internaționali care ajută echipajele canadiene, veniți din SUA, Australia, Noua Zeelandă și Africa de Sud.

Nu mai puțin de 2.293 de incendii au fost în Canada în acest sezon. 3,8 milioane de hectare de teren au fost mistuite de flăcări. Cifra este cu mult peste media pe 10 ani de 1.624 de incendii și 254.429 de hectare arse.

Se estimează că 20.180 de persoane rămân evacuate din casele și comunitățile lor.

Cum au fost afectate SUA de incendiile din Canada

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a postat miercuri pe Twitter o fotografie de la biroul său din New York City. Cerul de afară era învăluit într-un fum cenușiu.

„La sediul nostru @NU din New York, putem simți deteriorarea calității aerului pe măsură ce fumul de la incendiile din Canada se deplasează spre sud. Cu temperaturile globale în creștere, necesitatea reducerii urgente a riscului de incendiu de pădure este critică”, a scris Guterres pe Twitter.

El a adăugate: „Trebuie să facem pace cu natura. Nu putem renunța.”

În timp ce New York-ul a fost orașul cel mai poluat din lume, primarul Eric Adams a avertizat că schimbările climatice au amplificat poluarea care a învăluit orașul.

„Deși poate fi prima dată când experimentăm așa ceva la o asemenea amploare, cu siguranță nu este și ultima. Schimbările climatice au accelerat aceste condiții”, a spus el.

Adams a continuat să solicite mai multe acțiuni pentru abordarea problemelor legate de schimbările climatice, spunând:

„Orașul New York este în mod clar un lider național în domeniul sănătății publice și al acțiunii climatice. Aeste condiții periculoase de calitate a aerului sunt în mod clar un memento urgent că trebuie să acționăm acum pentru a ne proteja orașul, mediul și viitorul copiilor noștri”, a adăugat el.

spot_img
Latest news
știri