4.3 C
București
duminică, 22 decembrie, 2024

Studiu: 6 din 10 români colectează separat deșeurile

Ambalajele băuturilor care vor putea fi reciclate, vor fi returnate în proporție de 63%, așa cum declară respondenții care au participat la studiu.

Aproximativ 60% dintre români colectează deja separat deșeurile. Iar 63% dintre ei vor returna ambalajele băuturilor, când se va implementa Sistemul Garanție Returnare. Datele apar într-un studiu făcut special înainte de intrarea în vigoare a sistemului. Documentul arată că românii ar recicla mai mult, dacă n-ar întâmpina dificultăți. Cum ar fi distanța mare față de centrele de colectare, spun 36% dintre respondenți. Pe de altă parte nici firmele de salubritate nu preiau separat deșeurile, spun 34% dintre români. Iar 22% dintre aceștia spun că nu au încredere că deșeurile sunt reciclate corect.

Reciclarea selectivă se face mai degrabă la sat decât la oraș.

Pe de altă parte respondenții mai spun că nu sunt nici suficiente informații legat de procesul de reciclare. Și nici nu știu unde ar trebui să fie predate deșeurile reciclabile. Aproximativ 60% dintre respondenți spun că întotdeauna colectează separat. Alți 35% spun că doar ocazional fac acest lucru. Culmea, este că generația tânără 18 – 24 ani nu este preocupată de colectarea selectivă. Surpinzător, deșeurile reciclabile sunt preluate separat de o firmă de la salubritate la sat și nu la oraș. Mai exact proporția este de 70% la sat cu 45% în mediul urban. Asta în timp ce alți români prefer să meargă ei să transporte deșeurile reciclabile la centru. Nu mai puțin de 46% dintre respondeți fac acest lucru. Iar acest procent se împarte între 52% în mediul urban, 32% în cel rural.

80% predau deșeurile colectate separate

Predarea deșeurilor reciclabile colectate sunt predate de 80% dintre respondeți separat. Restul de 20% le predau amestecate. Bateriile, electrocanicele mici, becurile sunt duse de regulă la magazinele unde există centre de colectare. Cât privește electrocasnicele mari, 42% dintre români au folosit programul Rabla. Iar 30% le-au predate magazinului de unde au cumpărat alte electrocasnice. Asta în timp ce 31% au apelat la o firmă de reciclare pentru astfel de situații. În momentul în care va intra în vigoare SGR, cei care cumpără băutură într-un ambalaj reutilizabil vor primi 50 de bani la aducerea ambalajului.

spot_img
Latest news
știri