2.8 C
București
duminică, 22 decembrie, 2024

Poluarea aerului ar putea declanșa demență, Parkinson sau Alzheimer

Cercetătorii investighează cum particulele microscopice din aerul poluat pot deteriora creierul, vizând dezvoltarea unor noi tratamente pentru prevenirea bolilor neurodegenerative.

Un nou studiu realizat în Marea Britanie va investiga legătura dintre poluarea aerului și demență, informează publicația Descoperă.ro.

Cercetarea urmărește să explice modul în care particulele microscopice din aerul poluat pot afecta creierul.

Practic, acestea duc la dezvoltarea bolilor precum demența, Parkinson sau Alzheimer, scrie sursa citată.

Dorim să aflăm exact cum particulele minuscule din aer pot avea un impact atât de profund asupra creierului nostru și să folosim aceste cunoștințe pentru a dezvolta noi medicamente pentru tratarea demenței”, explică profesorul Charles Swanton, director clinic adjunct al Institutului Francis Crick.

Particulele PM2.5 reprezintă un risc major pentru sănătatea creierului. Dar care este legătura dintre poluarea aerului și bolile neurodegenerative?

Cercetătorii au explicat că își vor concentra atenția asupra particulelor PM2.5. Acestea au un diametru mai mic de 2.5 microni și pot pătrunde adânc în corpul uman.

Se presupune că acestea ajung în creier prin bulbul olfactiv. Imediat după, sunt preluate de celulele imune din sistemul nervos central.

Sonia Gandhi, șefa Laboratorului de biologie a neurodegenerării de la Crick și University College London, a declarat că există dovezi solide care leagă expunerea la particulele PM2.5 de boli neurodegenerative precum Alzheimer și Parkinson.

Totuși,  nu știm încă dacă acestea declanșează direct neurodegenerarea sau dacă favorizează procesul care are deja loc la persoanele vulnerabile”, a explicat șefa Laboratorului de biologie a neurodegenerării de la Crick și University College London.

Studiul va explora trei posibile mecanisme prin care poluarea aerului ar putea cauza demență:

  • Accelerarea directă a formării de aglomerări proteice în creier;
  • Interferența cu capacitatea creierului de a elimina aceste aglomerări;
  • Declanșarea inflamației prin interacțiunea cu celulele imunitare ale creierului.

Cercetările vor implica experimente pe celule stem umane și modele animale

Scopul final este de a dezvolta tratamente care să atenueze impactul poluanților atmosferici asupra creierului.

Eventual, acestea pot preveni efectele nocive ale mediului asupra sănătății cerebrale, scrie The Guardian, conform sursei citate.

spot_img
Latest news
știri