18.4 C
București
duminică, 8 septembrie, 2024

Premieră sumbră! A fost depășită pentru prima dată, pentru scurt timp, limita de încălzire de 2 grade Celsius

Temperatura Pământului a crescut pentru scurt timp peste pragul crucial de 2 grade Celsius. Cercetătorii au avertizat de zeci de ani că ar putea avea impacturi catastrofale și ireversibile asupra planetei și ecosistemelor sale, arată datele împărtășite de un expert în climă, conform CNN.

În premieră, temperatura medie globală a fost cu peste 2 grade Celsius mai ridicată decât nivelul de dinainte de industrializare. Aceasta a fost înregistrată vineri, potrivit datelor preliminare distribuite pe X de Samantha Burgess Serviciului Copernicus.

Pragul a fost depășit doar temporar. Asta nu înseamnă că lumea se află într-o stare permanentă de încălzire de peste 2 grade, dar este un simptom al unei planete care devine din ce în ce mai fierbinte.

„Cea mai bună estimare a noastră este că aceasta a fost prima zi în care temperatura globală a fost cu peste 2°C peste nivelurile 1850-1900 (sau preindustriale)”. Mai exact au fost 2,06°C”, a scris ea.

Burgess a precizat că temperaturile globale de vineri au fost în medie cu 1,17 grade peste nivelurile din 1991-2020. A fost cea mai caldă zi de 17 noiembrie înregistrată vreodată.

Premieră! Temperatura a depășit pragul de 2 grade Celsius

„Incidentul“ a avut loc cu două săptămâni înainte de începerea conferinței ONU COP28 de la Dubai. Acolo, țările vor face bilanțul progresului lor față de angajamentul Acordului de la Paris privind clima de a limita încălzirea globală la 2 grade peste nivelurile preindustriale. Ambițiile sunt chiar mai puternice și presupun limitarea la 1,5 grade Celsius.

O zi peste 2 grade „nu înseamnă că Acordul de la Paris a fost încălcat”, a spus Burgess pentru CNN.

„Dar evidențiază modul în care ne apropiem de acele limite convenite la nivel internațional”, a mai spus ea.

Datele de la Copernicus sunt preliminare. Va mai dura câteva săptămâni până vor fi confirmate cu măsurători din teren.

Lumea pare deja pe cale să depășească 1,5 grade de încălzire pe termen mai lung în următorii câțiva ani. Dincolo de acest prag, cercetătorii spun că oamenii și ecosistemele se vor lupta să se adapteze.

Un raport al ONU publicat luni a arătat că, chiar dacă țările și-ar îndeplini angajamentele actuale de reducere a emisiilor, lumea ar atinge între 2,5 și 2,9 grade de încălzire cândva în acest secol.

Datele vin în urma celor mai fierbinți 12 luni înregistrate și după un an de fenomene meteorologice extreme, supraalimentate de criza climatică, inclusiv incendii din Hawaii, inundații în nordul Africii și furtuni în Marea Mediterană.

spot_img
Latest news
știri