-1 C
București
luni, 23 decembrie, 2024

Rafinăriile OMV Petrom și Petrotel Lukoil au fost amendate cu sume modice de Garda de Mediu și IGSU, care a mimat verificările. Explozia de la Crevedia s-ar putea repeta în orice moment, cu urmări mult mai mari

O analiză realizată de Ziarul de Investigații scoate la iveală detalii înfiorătoare despre situația în care se află rafinăriile OMV Petrom Brazi și Petrotel Lukoil de lângă Ploiești.

Explozia de la Crevedia din luna august a anului treut fără doar și poate că a reprezentat un moment de cumpănă în istoria recentă în România, prin prisma numeroaselor nereguli descoperite de autorități după producerea tragediei. A urmat problema de la Ferma Dacilor, în a doua zi de Crăciun, când pensiunea a ars în circumstanțe încă neelucidate. Aceste cazuri reprezintă doar exemplele care s-au evidențiat în ultima perioadă, multe altele stând pe un „butoi cu bulbere“ din cauza numeroaselor nereguli trecute cel mai adesea cu vederea.

De aceste probleme nu stau departe nici rafinăriile din proximitatea Ploieștiului, Petrotel și Betrobrazi, dar nici Petromidia de pe litoral. Mai multe explozii și incendii au fost raportate la acestea în ultimii ani. În vara anului 2021, o puternică explozie s-a produs, de exemplu, la Petromidia, fiind văzută de turiștii din stațiunile sud-constănțene. De asemenea, un incendiu soldat cu 3 morți s-a produs în vara anului trecut la Petrobrazi.

La ultimul recensământ, de pildă, populația Ploieștiului număra peste 180.000 de locuitori. În „Raportului de Securitate la Instalația Policombustibili de la Rafinăria Petrobrazi SC OMV Petrom SA Brazi”, în apropierea rafinăriei se află cartierul „Ploiești Vest”, Colonia „Brazi” și 6 localități. Acestea însumează aproape 20.000 de locuitori, toți fiind expuși riscurilor de explozie și de poluare.

De cealaltă parte, „Raportului de Securitate la rafinăria Petrotel Lukoil”, realizat în 2015, sugerează că totalul populației afectat de un incendiu la aceasta este de peste 83.000 de persoane. Practic, peste 100.000 de persoane riscă să sufere ca urmare a nerespectării normelor tehnice și riscului producerii unui incendiu.

Sursă – Facebook

Senzorii de GPL de la OMV Petrom sunt blocați cu mănuși de către angajați

Ploieștenii nu sunt străini de problemele de la rafinăriile din oraș și riscurile la care se expun. În plus, chiar înainte de producerea exploziei de la Crevedia, deputatul Adrian Axinia a sesizat IGSU și Ministerul Mediului cu privire la mai multe încălcări ale normelor de siguranță la cele două rafinării.

Se pare că angajații acestora acoperă senzorii de scăpări de gaze și de GPL cu mănuși, pentru a nu mai suna alarma în dispecerat.

„Senzorii pentru detectare gaze din toate instalațiile rafinăriei sunt acoperiți cu mănuși de protecție pentru a nu mai trimite alarme în dispeceratul FALC. Spre exemplu, în rampa CF GPL sunt scăpări peste limita legal admisă ce activează senzorii din dispeceratul FALC, existând pericolul de explozii”, preciza deputatul Axinia.

Pe lângă riscul de explozii, poluare cu substanțe nocive, precum „izohexan” și „izopentan”, gaz „mortal în caz de pătrundere în căile respiratorii”, reprezintă și ea o problemă. În mod normal, aceste gaze ar trebui să fie captate sau eliberate în situații de avarie, însă, potrivit deputatului, acestea sunt folosite „abuziv“ și ajung, cel mai probabil, să fie inhalate de plieșteni și cei din zonele învecinate.

Dincolo de faptul că riscul de incendii și explozii este unul ridicat, la Petrotel Lukoil echipamentele de stingere a incendiilor la instalațiile cu risc maxim lipsesc.

Autoritățile mimează verificările

Ca urmare a interpelărilor făcute de deputatul Adrian Axinia, reprezentanții IGSU s-au deplasat la fața locului în scopul realizării mai multor verificări, însă le-au făcut prin „sondaj“, sau mai bine spus, au apelat la metoda „ruleta rusească“.

Echipa de control a IGSU nu a putut însă să închidă ochii la sesizările deputatului și a constatat la OMV Petrom că o parte dintre senzorii de gaze „au fost acoperiti cu mănuși de piele, astfel neasigurându-se funcționarea corespunzătoare a acestora”. În plus, au fost descoperite scurgeri de gaze pe o suprafață de 100 de metri pătrați. Aceeași metodă de verificare a fost folosită și la Petrotel Lukoil.

Ambele companii au fost amendate cu suma de 50.000 de lei (10.000 de euro), pentru niște nereguli care pun în pericol viețile a zeci de mii de oameni.

Reprezentanții Gărzii de Mediu au fost însă mai responsabili și mai harnici, ei efectuând 7 controale la rafinăria OMF Petrom. Aceasta a fost amendată cu 600.000 de lei pentru depășirile concentrațiilor la hidrogen sulfurat.

spot_img
Latest news
știri