În data de 19 februarie, apele râului Arieş erau pline de peturi aruncate în timpul iernii de către cei care locuiesc în zonă. Fotografiile, videoclipurile și reportajele nu făceau decât să expună ”normalitatea” și lipsa conștiinței morale.
Vina este împărțită între stilul de viață haotic al localnicilor și afacerile locale. Turismul primează în zonă, mai multe localități turistice aflându-se pe cursul Arieşului Mare.
Concluzia: o lipsă de educație, banul care primează și confortul gunoiului propriu.
Banul: o afacere în creștere. Ca și deșeurile
Pentru evitarea plăților suplimentare, plăți către societatea care se ocupă cu colectarea gunoiului, proprietarii de pensiuni au făcut din natură un adevărat coș de gunoi.
Astfel, zeci de tone de peturi ajung la marginea râului, dar și în râu, fiind transportate spre Turda. Cu alte cuvinte, râul a devenit acel coș de gunoi viu, mobil și greu de controlat, chiar și de către autorități.
O soluție ar fi Barajul de la Mihoieşti, baraj care acţionează parţial, ca o barieră naturală. Cu toate acestea, un baraj nu poate face față cantităților mult prea mari de gunoi aruncat la voia întâmplării.
Soluția autorităților: campania de ecologizare
Dacă venirea primăverii, cât și scăderea debitului râului reprezentau soluția pentru ca peturile de pe margine să fie adunate, Primăria Turda a decis și puțină educație ecologică.
Astfel, a fost demarată o amplă campanie de ecologizare a malurilor râului Arieș „sufocate” de tonele de peturi și deșeuri aduse de viitură.
În prima zi de la demararea campaniei au fost colectați 500 de saci de deșeuri din plastic, iar în a doua zi au fost strânși aproximativ 250 de saci. De asemenea, zeci de saci de gunoi menajer și tone de material vegetal au fost transportate la depozitele specializate.
Coordonatorul campaniei, Bogdan Fleșer, a declarat pentru TurdaNews că ”s-a făcut o colectare selectivă a gunoiului adunat de pe malurile râului. În cadrul acțiunii au participat numai în prima zi între 50 și 60 de voluntari de la Prival, SVSU, Apele Române, Salina Turda, Agenția de Protecție a Mediului, Poliția Locală, dar și beneficiari ai ajutorului minim garantat. Nu în ultimul rând, au fost prezenți inițiatorii campaniei, respectiv Primăria Turda- sector salubritate (Domeniul Public), dar și de la compartimentul de mediu – Camelia Mic.”
Legea: o soluție de rezervă la care nu se apelează prea des
Măsurile ar trebui luate și de către autoritățile din județul Alba, încercându-se o colaborare în vederea ”salvării” râului Arieș.
Pedepsele se aplică rar, iar ideea de amendă nu mai reprezintă un răspuns în fața legii. Mulți dintre cei care aruncă haotic deșeuri în apă și poluează mediul nu sunt prinși, fapt pentru care poliția locală va patrula în zona digului.
Cu toate acestea, s-ar trata doar efectul și nu cauza, pentru că tonele de gunoaie colectate de apele Arieșului au pornit din amonte. Astfel, autoritățile din Alba ar trebui să ia măsuri similare: un râu curat, o înăsprire a pedepselor și o educare ecologică și civică a locuitorilor. Râul Arieș este mai curat, poate, pentru o zi. Doar că respectiva curățenie ar trebui să fie o constantă.