18 C
București
luni, 16 septembrie, 2024

Poluarea, în spatele unei creșteri îngrijorătoare a penisurilor, avertizează oamenii de știință 

Substanțele chimice, impact real asupra viitorului speciei 

Penisurile sunt în creștere, la nivel global, susține un nou studiu condus de cercetători ai Universității Stanford. Ingerarea de factori poluanți este o posibilă cauză, susțin aceștia. Substanțele chimice nocive prezente în pesticide și produse de igienă perturbă sistemul endocrin, avertizează cercetătorii.

Schimbări majore în sănătatea reproductivă a bărbaților, într-un interval scurt de timp

De-a lungul timpului, au existat o mulțime de studii care au aruncat o privire amplă asupra  schimbărilor în sănătatea reproductivă a bărbaților. Acestea au relevat că numărul de spermatozoizi și nivelul de testosteron sunt, de mult, în scădere. Numărul malformațiilor congenitale masculine, pe de altă parte, este în creștere. Tot mai des diagnosticată este Hipospadias, unde deschiderea pentru uretră nu se află în vârful penisului, unde at trebui să fie. Criptorhidia, unde testiculele nu coboară corespunzător, este și ea o afecțiune întâlnită la tot mai mulți bărbați. 

O altă măsurătoare raportată în cercetările asupra sănătății unor bărbați, spun cercetătorii, a fost lungimea penisului. Un astfel de studiu a fost cel condus de Dr Shanna Swan, epidemiologist și expert în probleme de mediu de top. În 2021, aceasta a publicat o carte în care examinează legătura dintre chimicalele industriale și lungimea penisului. În „Numărătoarea inversă”, ea susține că lumea modernă aduce modificări sistemului reproducător al omului, punând în pericol viitorul speciei. Studiul lui Shaw a arătat că mărimea penisului ar fi în scădere.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Faptul că penisurile sunt în creștere: o surpriză

Acestea au fost și așteptările cercetătorilor de la Standford. Pentru a confirma acest fapt, aceștia au efectuat o meta-analiză a tuturor rapoartelor pe care le-au găsit. Ei au compilat date din nu mai puțin de 75 de studii efectuate între 1942 și 2021, care au raportat lungimea penisului a 55.761 de bărbați. Observațiile au fost surprinzătoare: lungimea medie globală a penisului a crescut cu 24% în ultimii 29 de ani. „Ne-am uitat la lungimea flască, întinsă și erectă și am creat o bază de date mare de măsurători. Ceea ce am descoperit a fost destul de diferit de tendințele din alte domenii ale fertilității și sănătății masculine. Lungimea penisului în erecție este în creștere, de la o medie de 4,8 inci la 6 inci, în ultimii 29 de ani,” afirmă cercetătorii. 

Concluziile studiului, care au potențialul de a stârni un chicot, au implicații pe cât se poate de serioase. Cercetătorul doctor Michael Eisenberg, autorul noului studiu, afirmă că această creștere „rapidă” este potențial îngrijorătoare. „Creșterea a avut loc într-o perioadă relativ scurtă de timp. Orice schimbare generală în dezvoltare este îngrijorătoare, deoarece sistemul nostru reproductiv este una dintre cele mai importante piese ale biologiei umane”. „Dacă vedem o schimbare atât de rapidă, înseamnă că ceva puternic se întâmplă cu corpurile noastre”, afirmă el.

Penisurile sunt în creștere datorită substanțelor nocive din pesticide și produsele de igienă

Schimbările observate de cercetători ar putea fi cauzate de o serie de factori. Principala, spun aceștia, este prevalența substanțelor chimice nocive în pesticide și produse de igienă. Poluarea chimică, avertizează ei, are ramificații negative pentru sănătatea reproducerii.

Foto: Unsplash

 „Aceste substanțe chimice care perturbă sistemul endocrin – multe – există în mediul nostru și în dieta noastră”, spune Shaw. „Pe măsură ce ne schimbăm constituția corpului, acest lucru ne afectează și mediul hormonal. Expunerea la substanțe chimice a fost, de asemenea, considerată o cauză pentru faptul că băieții și fetele intră în pubertate mai devreme, lucru care le poate afecta dezvoltarea genitală”. 

Substanțele chimice, impact real asupra sănătății reproductive umane 

Faptul că penisurile sunt în creștere la nivel global nu este singurul lucru care ar trebui să ne îngrijoreze, susțin oamenii de știință. Substanțele chimice au un impact profund asupra sistemelor noastre reproductive, sugerează diverse cercetări.

Foto: Unsplash

O altă meta-analiză, bazată pe 185 de studii, s-a axat pe evaluarea producției de spermă în rândul bărbaților din țările occidentale. Numărul de spermatozoizi a scăzut cu 59% între 1973 și 2011, au arătat măsurătorile făcute asupra a 45.000 de bărbați. 

Un alt  studiu danez publicat în Danemarca a prezentat pericolul expunerii femeilor la „substanțe chimice pentru totdeauna” în timpul sarcinii, conform euronews. Ingerarea de PFAS ar putea afecta fertilitatea viitoare a bebelușilor care sunt încă în uter, ducând la un număr și o calitate mai scăzută a spermatozoizilor, mai târziu.

spot_img
Latest news
știri