9.2 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

Poluarea de la creșterea animalelor și de la industria farmaceutică duce la creșterea globală a superbacteriilor

Poluarea de la creșterea animalelor, produsele farmaceutice și asistența medicală amenință să distrugă un pilon-cheie al medicinei moderne, deoarece deversările de gunoi de grajd și alte reziduuri în căile navigabile contribuie la creșterea globală a superbacterienilor, a avertizat ONU, potrivit The Guardian.

Creșterea animalelor este una dintre sursele cheie de tulpini de bacterii care au dezvoltat rezistență la toate formele de antibiotice, prin utilizarea excesivă a medicamentelor în agricultură.

De asemenea, poluarea farmaceutică a căilor navigabile, de la fabricile de producție a medicamentelor, contribuie major la poluarea planetei.

Acest lucru se cumulează cu eșecul de a asigura o canalizare eficientă și un control al apelor uzate în întreaga lume, iar superbacteriile rezistente pot supraviețui în ape uzate netratate.

Concluziile noului raport arată că poluarea și lipsa de salubritate în lumea în curs de dezvoltare nu mai pot fi privite de lumea dezvoltată ca o problemă îndepărtată care îi afectează doar pe cetățenii din acele locuri.

Când apar superbacterii, ele se răspândesc rapid și amenință sănătatea chiar și a oamenilor din sistemele de sănătate bine finanțate din lumea dezvoltată.

Poluarea din agricultură și industria farmaceutică, extrem de dăunătoare

Asistența medicală deficitară și lipsa de reglementare în creșterea animalelor creează terenuri de reproducere pentru bacterii rezistente și, ca urmare, amenință sănătatea globală, arată Programul ONU pentru Mediu în raport.

Până la 10 milioane de oameni pe an ar putea muri până în 2050 din cauza rezistenței superbacteriilor la antimicrobiene (AMR), conform ONU, făcându-le un ucigaș la fel de mare ca și cancerul.

Creșterea superbacterienilor va avea, de asemenea, o taxă economică, ducând la pierderi de aproximativ 3,4 miliarde de dolari pe an până la sfârșitul acestui deceniu, fapt care va împinge 24 de milioane de oameni spre sărăcia extremă.

Inger Andersen, director executiv al UNEP, a declarat:

„Poluarea aerului, a solului și a căilor navigabile subminează dreptul omului la un mediu curat și sănătos.

Aceiași factori care provoacă degradarea mediului înrăutățesc problema rezistenței antimicrobiene.

Efectele rezistenței antimicrobiene ne-ar putea distruge sănătatea și sistemele alimentare”, a spus ea.

Se cer măsuri urgente

„Reducerea poluării este o condiție prealabilă pentru încă un secol de progres și sănătate bună”, a spus ea la lansarea raportului, la cea de-a șasea întâlnire a Grupului Global Leaders privind AMR din Barbados.

Raportul a constatat că apele uzate, igienizarea deficitară și eliminarea inadecvată a deșeurilor au contribuit la această problemă.

Superbacteriile au fost asociate în trecut cu infecții dobândite în spital, cum ar fi MRSA.

În plus, ceea ce arată acest raport este că antibioticele și alte medicamente care ajung în mediu sunt un factor major în răspândirea rezistenței la antibiotice și ceva la care trebuie să fim atenți, mai avertizează cercetătorii.

Latest news
știri