Insula populară de vacanță Santorini se confruntă cu o criză iminentă din cauza unei epave a unei nave de croazieră scufundate, numită ”bombă cu ceas”, conform unor avertismente urgente.
Nava MS Sea Diamond, cu o încărcătură amenințătoare de deșeuri toxice din rezervoarele sale de combustibil, a fost abandonată pe fundul mării timp de 16 ani.
Locuitorii insulei Santorini se tem de un dezastru ecologic și au cerut autorităților să ia măsuri imediate pentru îndepărtarea epavei
Avertismentele au fost adresate Comisiei permanente speciale pentru protecția mediului din Parlamentul grec, subliniind pericolul iminent și necesitatea unei acțiuni urgente pentru a preveni catastrofa.
”Epava navei rămâne pe fundul mării și continuă să polueze, într-un ritm lent, dar constant, se erodează zilnic și în orice moment poate provoca un dezastru ecologic incalculabil”, se arată în scrisoare.
Experții sugerează că ar putea dura cel puțin 400 de ani pentru ca acești poluanți să se descompună
Potrivit Știri pe Surse, există temeri că epava în putrefacție ar putea împinge insula spre un eveniment catastrofal, catalogând-o drept o ”bombă cu ceas”.
Loucas Lignos, liderul grupului de campanie al Comitetului de Coordonare al Cetățenilor din Thira pentru Ridicarea Diamantului Marin, a subliniat potențialul dezastruos pe care epava îl poate provoca pentru Santorini.
Într-un interviu acordat pentru The Sun, el a explicat că epava se află chiar în caldera din Santorini, la aproximativ 800 de metri distanță de port, fiind scufundată la adâncimea de aproximativ 100 de metri sub nivelul apei.
Epava este plină cu substanțe cancerigene sunt periculoase pentru oameni
”Are 300 de tone de păcură și alte substanțe chimice toxice, uleiuri de mașini, în generatoare, cabluri care sunt pline de cupru, alte materiale din PBC și plastic care se vor dilua încet în apă în timp. Toate aceste substanțe cancerigene sunt periculoase pentru oameni. În același timp, procedurile de desalinizare nu pot filtra metalele grele periculoase. Principala problemă este că aceste substanțe chimice pot intra în corpul uman prin bioacumulare – fie prin desalinizarea apei, fie prin consumul de pește. Dacă acest lucru se va întâmpla, va fi un dezastru ecologic uriaș pentru plajele din Santorini”, a declarat Loucas Lignos.
Povestea naufragiului care ar putea duce la o catastrofă ecologică de proporții
În data de 5 aprilie 2007, vasul de croazieră deținut de Louis Hellenic Cruises s-a scufundat pe un recif în largul unei insule, având la bord un total de 1.195 de pasageri.
Majoritatea celor aflați la bord, în mare parte americani și canadieni, au fost evacuați în siguranță.
Tragedia a avut ca singure victime un tată francez în vârstă de 45 de ani, Jean Christophe Allain, și fiica sa de 16 ani, Maud, ale căror trupuri nu au fost găsite niciodată.
În lunile care au urmat dezastrului, s-au făcut eforturi pentru decontaminarea apelor din jurul epavei, dar operațiunea de pompare inițiată doi ani mai târziu a eșuat.
Epava vasului de 469 de picioare a fost ulterior lăsată să se degradeze, devenind un recif artificial care continuă să polueze mediul înconjurător până în prezent.