23.9 C
București
vineri, 29 martie, 2024

Topitoriile ilegale din Capitală, o principală sursă de poluare

Funcționează ilegal și reprezintă una dintre principalele surse de poluare ale aerului din Capitală. Topitoriile existente la marginea Bucureștiului sunt motivul pentru care locuitorii respiră, încă din prima zi a săptămânii, aer poluat. De asemenea, reprezintă și motivul care stă la baza avertizărilor platformei Aerlive.

Topitoriile ilegale funcționează, cu precădere, în weekend, iar valorile substanțelor nocive din aer cresc periculos.

Poluare ”pregătită” din weekend: kilometri de deșeuri

În urma unei inspecții, Garda de Mediu a descoperit kilometri întregi de deșeuri pregătite pentru incendiere. Conform anchetei, există un proces minuțios în spatele ”afacerii”. Cei care se ocupă de arderi sunt interesați, în primul rând, de metalele valoroase din componența resturilor distruse: cupru și aluminiu.

Practic, sunt ”vânate” metalele care intră componența electrocasnicelor sau a automobilelor, cum ar fi plumbul din bateriile auto.

Sfidarea legii presupune anumite precauții: cei care se ocupă de topirea deșeurilor preferă zilele de weekend, profitând de faptul că, atât sâmbăta, cât și duminica, controalele sunt mai puține sau chiar inexistente.

Inspectorii au descoperit o mare de deșeuri pregătite pentru incendiere. De fapt, sunt aşa-zisele topitorii ilegale, platforme alimentate în permanență cu resturi de toate felurile, arată Știrile Pro TV.

Poluarea nu înseamnă doar aerul care îi sufocă pe locuitorii Capitalei, riscul extinzându-se dincolo de raporturile Aerlive: incendierile scăpate de sub control fac ca mizeria topită să ajungă în sol, pătrunzând până în pânza freatică.

Ocavian Berceanu, şeful Gărzii de Mediu: “Erau pregătite foarte multe materiale pentru incendiere. Vom găsi o soluţie să le ridicăm împreună cu primăria.”

Ultimul episod de poluare din Capitală a fost și cel mai grav din acest an. S-au depășit de zece ori limitele admise pentru anumite substanțe considerate nocive, mai precizează sursa citată.

În dimineața zilei de luni, 15 martie, senzorii aerlive.ro au ajuns la 100 în aproape toate zonele Capitalei. La baza poluării stau arderile necontrolate, arderi care, în timp, au devenit o constantă.

Latest news
știri