11.1 C
București
duminică, 15 septembrie, 2024

Gorjul a avut prima groapă ecologică de gunoi, singura din județ, închisă acum pentru poluare! De gunoi se ocupă fiecare localitate cum consideră, în afara ADIS

Fiecare face ce vrea cu gunoiul în județul Gorj, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară în Domeniul Serviciilor Publice de Salubrizare „ADIS” fiind îmbrățișată de puține localități. Un exemplu este că cele două municipii (Târgu Jiu – reședința, și Motru) se ocupă fiecare de deșeuri în afara unui contract semnat și parafat de ADIS Gorj. Aceeași situație e și în cazul celor 7 orașe din județ.

Al doilea exemplu, și totodată cel mai rușinos, este al gropii de gunoi. Județul Gorj a avut prima groapă ecologică din toată țara, la Târgu Jiu, atât de performantă încât în acest an, pe 22 martie, a fost închisă în urma multiplelor sesizări și amenzi pe tema poluării.

Act-constitutiv-ADIS-12.01.2012

Actul constitutiv al ADIS Gorj, întocmit în 2012, arăta însă bine: asociați în acest proiect erau județul Gorj și cele 70 de localități, 57 unități administrativ teritoriale fiind fondatoare (doar orașele Bumbești Jiu, Tismana, Turceni, Țicleni și niciunul dintre municipii) și 14 aderente. La acea vreme asociații fondatori au contribuit cu numerar pentru patrimoniul inițial al ADIS, majoritatea cu 1.000 de lei, însă Drăgănești a dat doar 500, 100 lei a dat Urdari, iar zero lei și-au permis Fărcășești și Scoarța. Însă lucrurile urmau a fi îmbunătățite de la an la an. Ce s-a întâmplat mai departe este însă de „poveste”.

ADIS Gorj are ca scop realizarea în comun a proiectelor de dezvoltare a infrastructurii aferente serviciilor de salubrizare a localităților, pe baza Planului de dezvoltare al județului Gorj și furnizarea acestor servicii, sub autoritatea fiecărui membru asociat

se arată pe prima pagină a Asociației, dar dincolo de vorbele scrise pare să domnească haosul. La ADIS sunt afiliate în fapt 45 de localități din județ, însă doar 33 merg la un loc când vine vorba de ridicarea gunoiului. În 2019, contractul a fost câștigat de Supercom, ca urmare a înțelegerii din ADIS, însă în total în Gorj sunt nu mai puțin de alte 13  firme care operează, unele fiind companii din subordinea primăriilor: Serviciul Public de Gospodărire Comunal Turburea, Polaris Mediu și Polaris M Holding, Salubri PM, Apă Canal Salubritate, Turceni Sal, Util Local, Salubris Gilort, Direcția Publică Motru, Jupsal Salubris, BCA VIO Service, Eco GMG Company și Matsalubris.

Firma de salubritate Polaris, amendată de Poliţia Locală Târgu Jiu din cauza gunoiului de lângă ghene

Totul, la un fel de mică înțelegere, din ce explica Luis Popa, directorul Serviciului Judeţean de Gestionare a Deşeurilor şi Activităţilor de Salubrizare Gorj, la semnarea contractului cu Supercom.

Ar fi cam 7-8 primării care nu au contracte. Supercom va putea activa şi la nivel de oraşe, mai puţin la Târgu-Jiu, unde operează Polaris şi are contract până în 2033. Dar acolo unde primăriile de oraş au firma lor de salubrizare şi poate nu mai merge sau vor să renunţe, pot să se adreseze acestui operator”.

Ar putea, dar probabil nu există însă interes, deși cuvântul haos pare a fi unul de ordine. Însă, în condițiile în care fiecare decide în și în afara ADIS ce face cu deșeurile, directorul Popa anunța că urmează încheierea unui contract pentru colectarea separată de la populaţie a deșeurilor menajere reciclabile pe 5 fracţii. Aceasta în condițiile în care în ultimii 3 ani nu există nici măcar o situație completă a cantității de gunoi colectate în județ.

Gunoiul… cât e gunoiul?

Faptul că fiecare face ce vrea și ce poate în Gorj este oglindit în situația deșeurilor colectate în 2018, 2019 și 2020: doar 33 de localități au fost contabilizate anual, printre acestea doar 3 orașe: Rovinari, Țicleni și Tismana.

Municipiile au situații complete pe 2019 și 2020, dar măcar se colectează separat: 23.382,16 tone deșeuri reciclabile în Târgu Jiu în 2019, 288 tone în 2020, în timp ce în Motru s-au strâns, potrivit raportărilor oficiale, 145,87 tone deșeuri reciclabile în 2019 și 125,03 tone în 2020.

În orașul Novaci nu se știe exact ce gunoi a fost produs și ridicat din 2018 și până în 2020, iar situații pe acest din ultim an nu există în orașul Târgu Cărbunești și comunele Turcinești, Turburea și Drăgotești.

Citește și În județul Galați, în așteptarea „SMID”-ului fiecare primar „salubrizează” cum poate. Într-o localitate s-au colectat anual 164 grame de deșeuri pe locuitor!

E greu totodată a fi făcută o medie a prețului pe care îl plătesc lunar gorjenii. Cum nu există un singur contract cu o singură firmă, comunitățile locale au facturi diferite. Potrivit informațiilor furnizate de Consiliul Județean Gorj, în 6 localități membre ale ADIS Gorj e un tarif fix de 8,5 persoană/ lună, în baza contractului semnat în mai 2019 cu Supercom, la care s-a adăugat un act adițional în mai 2020, până la finalizarea procedurii de licitație publică- delegare prin concesiune.

Totodată, alte 27 de localități din ADIS scapă de gunoi plătind o taxă fixă de 14 lei pe gospodărie, în baza aceluiași contract.

Însă în rest tarifele și taxele variază. Cel mai puțin se plătește în Cătunele – 0,84 lei/ persoană/ lună, în baza unui contract din aprilie 2017 cu Eco GMG Company, încheiat totuși pe 2 ani. Iar ce se întâmplă din aprilie 2019 pare că nu se știe.

La Ciperceni este încheiat un contract pentru prestări servicii, închiriere auto și delegare a activității cu BCA VIO Service, în baza căruia se plătește 1.328 lei/ cursă+TVA, dar și 5,73 lei/ persoană/ lună+TVA.

Două tipuri de plăți se fac și în Drăguțești pentru același operator – 621,85 lei/ cursă+TVA și 80 lei/ gospodărie/ an. Alte prețuri sunt de exemplu în Stoina – 175 lei/ lună/ punct de lucru și 70 lei/ gospodărie/ an (chiar dacă aici preia gunoiul operatorul Supercom), în timp ce în Turcinești localnicii plătesc pentru serviciile BCA VIO Service 4,6 lei/ persoană+TVA sau 338,88 lei/ tonă.

În Văgiulești este un contract cu Eco GMG Company, iar preluarea deșeurilor costă 63,10 metrul cub+TVA, pentru depozitare se plătește 40,13 lei/ mc+TVA, în timp ce colectarea separată este 4 lei/ persoană+TVA.

În Jupânești, cu propriul operator Jupsal, totul e la alegere: 50.000 lei/ an, 60 lei gospodărie/ an, 60.000 lei/ an sau 60.000 lei/ an+TVA (!). La Rovinari, unde există propriul operator – Apă Canal Salubritate, a fost semnat un contract în martie 2009, pe 49 de ani, la care s-a adăugat un act adițional în noiembrie 2012, încheiat pentru 24 de ani, pentru delegarea gesiunii: 4,79 lei/ persoană/ lună+TVA sau 404,99/ mc+TVA. Au de ales și localnicii din Țicleni cu același operator Apă Canal Salubritate: 126,05 lei+TVA/ mc, 6 lei gospodărie/ lună în cazul unei persoane și 10 lei/ gospodărie/ lună pentru două persoane.

În Motru, unde de gunoi se ocupă Direcția Publică Motru, în răspunsul oferit de CJ Gorj la începutul acestui an ni se spune că există un contract de prestări servicii, până în 2020. Ce se întâmplă în 2021 e greu de spus, cert e că până anul trecut se plătea 5,65 lei/ persoană/ lună+TVA, fie 7,5 lei/ persoană/ lună, fie 87,66 lei pe metru cub, plus TVA.

Novaciul se descurcă cu gunoiul din propria ogradă cu ajutorul BCA VIO Service, în baza unui contract încheiat pe o perioadă nedeterminată în 2017, care prevede 6,70 lei/ lună/ gopodărie+TVA sau 16.000 lei/ lună+TVA. În Turceni de asemenea există serviciul propriu, Turceni Sal, care până în martie anul trecut percepea 4,24 lei/ persoană/ lună+TVA sau 584,70 lei tonă+TVA. La Târgu Cărbunești până în 2021 se ocupă de gunoi Salubris Gilort, pentru 5,65 lei/ lună+TVA sau 150 lei/ mc+TVA.

Acestea sunt doar câteva exemple din totalul de 70 de localități. Cu încă o mențiune: în Padeș nu se menționează vreun contract, deși gunoiul e preluat de Supercom, iar oamenii plătesc 2,5 lei/ persoană/ lună+TVA. Aici se știe exact cât și ce fel de gunoi a fost ridicat din 2018 și până în 2020. Anual, a crescut cantitatea ridicată, atât în ceea ce privește gunoiul menajer cât și reciclabilul, care în 2018 era 0. Anul trecut, în Padeș au fost cântărite însă 31,22 tone de deșeuri reciclabile, în timp ce cantitatea de gunoi menajer ridicată a fost de 296,78 tone. Totodată, nu există taxe în Drăgotești, însă în 2019 se calculaseră 505,87 tone de gunoi menajer colectat și 0 reciclabil, comuna apărând în răspunsul CJ Gorj ca fiind deservită de BCA VIO Service.

În două localități de gunoi se ocupă Polaris Mediu, însă prețurile diferă: Bumbești Jiu – 4,73 lei/ lună/ persoană+TVA sau 84,52 lei mc+TVA, în timp ce la Târgu Jiu costă 5,86 lei/ persoană/ lună. La Târgu Jiu tot Polaris Mediu administrează și groapa de gunoi ecologică, la Bârsești, localitate componentă a municipiului Târgu Jiu.

Uite groapa, nu e groapa

Acum aproape 13 ani în județul Gorj se deschidea prima groapă de gunoi ecologică din ţară, însă avea să creeze probleme grave, din cauza mirosului degajat de resturile menajere îngropate. Numai autoritățile par a nu ști nimic despre așa ceva, chiar dacă zilele trecute Agenția pentru Protecția Mediului a decis să suspende activitatea pentru o perioadă de șase luni, începând cu 22 martie. În 2019, când i-a fost reînnoită autorizația de funcționare, compania Polaris a fost avertizată că trebuie să investească într-o instalație de biogaz, lucrurile nu s-au mișcat prea mult, iar urmarea a fost închiderea. Polaris a contestat măsura în instanță, însă până se decide ceva, gunoiul din județul Gorj va ajunge de acum la o stație de transfer din Rovinari, iar mai apoi va fi depozitat la Drobeta Turnu Severin.

Autoritățile – în speță CJ Gorj și municipiul Târgu Jiu, sunt mulțumite că nu au primit amenzi, nu știu exact nici cât de mulțumiți sunt cetățenii de serviciile de salubritate. În rest, nicăieri în răspunsurile oferite redacției noastre nu se precizează ceva despre problema aceasta.

Deșeurile colectate din județul Gorj sunt depozitate la depozitul ecologic din Dealul Calului, localitatea Târgu Jiu. Operatorul depozitului ecologic de deșeuri este SC Polaris Mediu SRL. Transportul este efectuat de către cei 14 operatori licențiați. …Dacă vă referiți la gropi de gunoi neconforme, județul Gorj nu mai deține astfel de gropi, ele fiind închise toate. Dacă vă referiți la depozitul ecologic unde se depozitează deșeurile acesta există și este unul singur… și are umplută prima celulă din 5 și jumătate din cea de-a doua, deține autorizație de funcționare

ne spune CJ Gorj. În oglindă, și municipiul reședință de județ se arată mulțumit și arată că există un singur depozit de deșeuri autorizat, … aflat în administrarea SC Polaris Mediu”.

E adevărat, nici noi nu am întrebat ce se întâmplă cu singurul depozit de deșeuri. Am întrebat în schimb ce se întâmplă în Gorj cu colectarea selectivă, iar CJ ne-a spus că… e bine!

În județul Gorj, în marea majoritate a UAT-urilor se face colectare selectivă, gradul de colectare selectivă fiind aproximativ 24%”.

Probabil dacă nu făceau „marea majoritate” colectare selectivă, procentul era un pic sub 1%! La această cifră, CJ Gorj asigură că a făcut tot ce a putut:

Prin Serviciul Județean de Gestionare a Deșeurilor și a Activităților de Salubrizare, a efectuat numeroase campanii de conștientizare în rândul cetățenilor din județul Gorj, campanii de educare și conștientizare cu elevii din toate unitățile de învățământ”.

Poate nu stricau campanii cu operatorii de salubrizare, totuși. Municipiul Târgu Jiu e mai franc:

Colectarea selectivă se face încă cu dificultate. În prezent, împreună cu operatorul de colectare și transport deșeuri derulăm activități de conștientizare a cetățenilor și de reabilitare, completare și reinscripționare a recipientelor folosite pentru colectarea selectivă a deșeurilor”.

Pe scurt, e jale.

spot_img
Latest news
știri