16.1 C
București
joi, 19 septembrie, 2024

Declic: ”Suntem printre ultimele țări din Europa în care arborii monumentali, deosebit de valoroși, nu sunt protejați de lege”

Petiția cere celor care tocmai lucrează la noul Cod silvic să interzică tăierea acestor arbori: pentru că au sute de ani, sunt incredibl de frumoși și reprezintă habitat pentru mii de specii rare

Organizația Declic trimite o nouă petiție către Membrii Comisiei de elaborare a noului Cod silvic prin care solicită ca acest cod să interzică tăierea arborilor remarcabili (monumentali) din fondul forestier, dar și din afara acestuia.

În egală măsură, inițatorii petiției cer impunerea de sancțiuni severe pentru tăierea acestor copaci deosebit de bătrâni, de mari dimensiuni sau cu o valoare culturală deosebită.

Petiția poate fi semnată aici: Includeți în Codul silvic protecția strictă a tuturor arborilor remarcabili

În aproape toată Europa, arborii remarcabili sunt protejați prin lege. În plus, această protecție legală se extinde și în afara UE, inclusiv în țări precum Moldova sau Georgia.

Un copac poate fi considerat remarcabil datorită importanței sale ecologice, culturale și estetice. Importanța sa ecologică poate consta în faptul că oferă adăpost pentru specii rare, în timp ce valoarea sa istorică și culturală poate fi dată de vechimea sa de sute de ani.

Nu în ultimul rând, arborii remarcabili pot fi deosebit de frumoși și pot avea o importanță deosebită în peisaj, chiar și atunci când încep să se deterioreze.

Declic: ”România face excepție când vine vorba de protecția arborilor remarcabili”

Dacă nu se află într-una dintre puținele arii naturale protejate strict, copacii remarcabili pot fi tăiați. Mai grav, în multe cazuri se încurajează tăierea lor pentru că ocupă inutil spațiul din fondul forestier. Silvicultorii preferă înlocuirea copacilor bătrâni cu unii mai tineri, ce pot fi valorificați economic și transformați, de exemplu, în mobilă”, se arată în textul petiției.

spot_img
Latest news
știri