3.3 C
București
joi, 19 decembrie, 2024

Studenții UBB vor face practică în direcțiile subordonate R.N.P. – Romsilva

Studenții, acces la „contexte reale din arealul ecologiei”, conform Ministrului Barna

Regia Națională a Pădurilor „Romsilva” (R.N.P. – Romsilva) și Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj au încheiat, ieri, 21 martie, un contract de parteneriat, anunță Ministerul Mediului, pe Facebook. Acesta prevede participarea studenților UBB la sesiuni de practică în direcțiile subordonate R.N.P. – Romsilva.

Ministrul Tánczos Barna a participat la semnarea parteneriatului între Regia Națională a Pădurilor Romsilva și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. Acesta a fost semnat cu ocazia Zilei Internaționale a Pădurilor, sărbătorită în fiecare an la data de 21 martie. El prevede organizarea unor sesiuni de practică pentru studenții Universității Babeș-Bolyai (UBB) în direcțiile și ocoalele silvice din cadrul R.N.P. – Romsilva.

Necesară, „o apropiere între cei care se ocupă de exploatarea pădurilor în  mod sustenabil și cei care, prin tradiție, învață protecția mediului”

Ministrul Barna a precizat că acesta este doar un prim pas. Și alte universități, a spus acesta, vor avea parte de aceleași oportunități. Studenții lor vor putea, și ei, să facă practică în cadrul unor instituții ale MMAP.

MMAP, afirmă Ministrul, are nevoie de „acea cunoaștere care este  generată la nivelul universităților din România.” Unul dintre motive este nevoia de a pregăti generațiile care vor avea grijă de mediul înconjurător, spune acesta. Acești tineri vor implementa și politicile de dezvoltare sustenabilă, adaugă Barna. Ultimii doi ani au văzut o deschidere maximă a Ministerului față de de toate universitățile, conform Ministrului. O atenție specială a fost, totuși, dată universităților cu profil silvic.

De ziua internațională a Pădurilor, sunt onorat să încheiem acest parteneriat cu o universitate de excelență din România. Trebuie, de asemenea, să realizăm o apropiere între cei care se ocupă de exploatarea pădurilor în  mod sustenabil și cei care, prin tradiție, învață protecția mediului. Vom continua aceste parteneriate și în alte centre universitare, vom continua acest drum al deschiderii către mediul universitar pentru a oferi această posibilitate de practică pentru studenți”, a concluzionat ministrul Barna.

Foto: Unsplash

MMAP oferă studenților „contexte reale din arealul ecologiei”

Rectorul UBB a subliniat cât de important este ca studenții să aibă parte de stagii de practică desfășurate în instituții unde aceștia pot accesa contexte reale din arealul ecologiei. El a făcut referire la dezvoltarea abilităților necesare care să îi ajute pe studenți să se integreze pe piața muncii.  „Practica de specialitate desfășurată în contexte reale, ecologice, sprijină viitorii specialiști în dobândirea timpurie a unor competențe necesare pentru integrarea cu succes pe piața muncii. Instituțiile de învățământ superior creează împreună cu partenerii lor, din sfera privată sau publică, adevărate ecosisteme de inovare socială,” susține acesta.

Un parteneriat între Romsilva și UBB Cluj „deosebit de relevant”

Parteneriatul cu Regia Națională a Pădurilor – Romsilva este „deosebit de relevant,” pentru UBB, conform rectorului UBB. El își justifică afirmația spunând că obiectivele de dezvoltare durabilă sunt importante pentru instituție. Sprijinirea acestora este parte integrantă a strategiilor de dezvoltare instituțională, afirmă acesta.

Universitățile, spune prof. univ. dr. Daniel David, sunt ”motoare” care inspiră schimbările necesare la nivel de societate, în ceea ce privește mediul. Acestea pun importanță majoră pe dezvoltarea durabilă. Studenții, dar și societatea, au acces, la UBB, la o serie de programe academice care vizează această temă. Programe care tratează în mod direct teme de mediu, stau, și ele, la dispoziția doritorilor. UBB are în țară și Catedra UNESCO în domeniu, a subliniat rectorul UBB.

spot_img
Latest news
știri