5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie, 2024

Ziua Internațională a Pădurilor în Țara Minunilor

Viitorul forestier nici nu sună, nici nu arată bine

Ieri, marți, 21 martie, a fost sărbătorită, la nivel mondial, Ziua Internaţională a Pădurilor. Tema de anul acesta a fost: „Pădurile şi sănătatea” („Forests and health”). „În această zi, ţările sunt încurajate să întreprindă eforturi locale, naţionale şi internaţionale pentru a organiza activităţi care implică păduri şi arbori,” se arată într-o postare pe Facebook a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP).

Evenimentul a fost marcat în moduri diferite de diverși reprezentanți ai unor instituții ale statului și membrii ai societății civile. Mulți dintre aceștia au atras atenția asupra importanței pădurilor pentru viitorul planetei. 

De ce sunt importante pădurile?! 

„Pădurile sunt o sursă vitală de hrană,” susține MMAP, în postarea de pe Facebook. ”Pădurile sunt farmacii naturale,” continuă postarea. ”Pădurile sănătoase ne protejează de boli. Pădurile ne stimulează sănătatea mentală și fizică. Pădurile joacă un rol central în combaterea celei mai mari amenințări pentru sănătate cu care se confruntă omenirea: schimbările climatice.

Pădurile sunt amenințate, și au nevoie de ajutorul nostru. Scopul este acela de a avea păduri sănătoase pentru oameni sănătoși,” concluzionează reprezentanții MMAP.

Foto: G4 Media
Foto: G4 Media

Amplă acțiune de împădurire, de Ziua Internațională a Pădurilor, la Ocolul Silvic Tinca din cadrul Direcției Silvice Bihor

Bihorul este unul dintre puținele locuri unde evenimentul a fost sărbatorit conform așteptărilor. La Ocolul Silvic Tinca din județul Bihor, Ziua Internațională a Pădurilor, peste 2000 de voluntari au participat la plantarea a 25.500 de puieți forestieri de stejar pedunculat, cer și frasin. Alături de silvicultorii bihoreni, aceștia au împădurit un teren de 5,11 hectare, introducând terenul fostei fazanerii în circuitul forestier. 

Gestionarea durabilă a pădurilor, esențială pentru combaterea schimbărilor climatice, spune Garda Națională de Mediu

„Când bem un pahar cu apă, scriem într-un caiet, luăm medicamente pentru febră sau ne construim o casă, nu facem întotdeauna legătura cu pădurile”, se arată într-o postare a GNM. „Și totuși, acestea și multe alte aspecte ale vieții noastre sunt legate într-un fel sau altul de păduri.”

Reprezentanții GNM spun că gestionarea durabilă a pădurilor și utilizarea resurselor de către acestea sunt esențiale. Ele ajută la  combaterea schimbărilor climatice. Pe lângă asta, arată GNM, acestea contribuie la prosperitatea și bunăstarea generațiilor actuale și viitoare. „Pădurile joacă, de asemenea, un rol crucial în reducerea sărăciei și în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD).”  În ciuda tuturor beneficiilor, „pădurile sunt puse în pericol de incendii, dăunători, secete și defrișări fără precedent, ” se precizează în comunicat.

De Ziua Internațională a Pădurilor, România este campioană la defrișări ilegale

Sursa Foto: MMAP, Facebook

Cifrele reale privind situația pădurilor din România prezintă, însă, o cu totul și cu totul altă realitate. Ele trimit postările autorităților române în domeniul derizoriului. Cuvintele alese apar goale, și îndemnurile către populație par bazate pe legendara expresie „fă ce zice popa, nu ce face popa.” Discutând cu echipa euronews-România, biologul Gabriel Păun, de la Agent Green, anunță că nu mai puțin de 13 milioane de metri cubi de lemn tăiat provine din rezervații naturale. România ar încălca, astfel, cu bună știință, legislația UE, autoritățile de mediu prezentând Comisiei Europene o realitate falsă.

Pentru cine de la putere contează decimarea a ce a mai rămas din România?!

România pare a se desintegra complet: pleacă oamenii, pleacă și copacii. Locul lor este umplut de tone de deșeuri, multe puse acolo chiar de autorități. Când spun că „pădurile sunt amenințate,” acestea uită să precizeze de către cine. Pînă acum, anchetele întreprinse de organisme exterioare, cum ar fi Consiliul Europei sau jurnaliști străini, ilustrează o realitate sumbră. Că măcelul vine din interior ori exterior, o face cu acordul tacit, sau cel puțin sub ochiul neglijent, al celor de la Mediu.

Foto: Focus Energetic
Foto: Focus Energetic

Între timp, într-o zi de extremă importanță pentru viitorul climatic al României, Președintele României a ales tăcerea. Ziua Internațională a Pădurilor și subiectul pădurilor?! Aparent suficient de importante încât oamenii de la butoanele instituțiilor publice să rupă butoanele în graba de a posta despre asta. Nu și pentru cel care ar trebui să fie primul care să vrea binele țării. Între timp, în Moldova, Președintele Maia Sandu a sărbătorit Ziua Internațională a Pădurilor plantând noi arbori. Cot la cot cu poporul care a ales-o, și pe care îl reprezintă.

spot_img
Latest news
știri