16.2 C
București
luni, 29 aprilie, 2024

Peste 400 de hectare de pădure vor fi plantate în zona deşertificată din judeţul Dolj

Fondurile provin din PNRR

Aproximativ 400 de hectare de pădure vor fi plantate în această primăvară în zona deşertificată din judeţul Dolj, cunoscută drept Sahara Olteniei.

Acțiunile de plantare vor fi desfășurate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, transmite Ziare.com.

Ministrul Mediului, despre acțiunile de plantare din Dolj: ”Vom planta aici, la Apele Vii, o pădure de 150 de hectare, cu o valoare de 2.4 milioane euro, prin PNRR”

În această zonă, solurile sunt extrem de nisipoase, vara acest nisip poate să atingă şi 80 grade Celsius la sol, iar după ce vom planta cei 750.000 de puieţi de salcâm, ulm de Turkestan şi dud, vom înlocui nisipul cu pădure. Tot aici, pe o rază de 10 kilometri va fi plantată în această primăvară o pădure, urmează alte 240 de hectare la Mârşani, alte 24 hectare la Celaru. Pot spune că, în prezent, cea mai mare dinamică a împăduririi, prin PNRR, o găsim aici, în Sahara Olteniei”, a spus Ministrul Mediului, Mircea Fechet.

În egală măsură, oficialul a atenționat că, în lipsa unor măsuri adecvate, în 50 de ani, solurile fertile din sudul României ar putea fi acoperite de nisip în totalitate.

Ministrul Mediului a punctat importanţa împăduririlor în judeţele deficitare în păduri, cum este şi judeţul Dolj, a cărui suprafaţă împădurită este de 12%.

Obiectivul este împădurirea a peste 26.000 hectare

În sezonul de toamnă al anului trecut şi de primăvară al acestui an, vor fi plantaţi 6 milioane de puieţi, care vor constitui păduri pe 1.300 de hectare. Planul nostru este mult mai îndrăzneţ, avem toate şansele ca până la sfârşitul perioadei de finanţare din PNRR să ne atingem obiectivul de peste 26.000 hectare împădurite. Astfel, PNRR dă un mare impuls României să-şi extindă suprafaţa împădurită”, a adăugat Mircea Fechet, potrivit sursei citate.

Latest news
știri