7 C
București
sâmbătă, 21 decembrie, 2024

România, în topul clasamentului european al pierderilor de apă

La polul opus, state precum Germania, Luxemburg, Olanda şi Danemarca înregistrează pierderi minime de apă

Potrivit datelor furnizate de EurEau – Federația Europeană a Asociațiilor Naționale de Servicii de Apă și citate de o companie globală de tehnologie a apei, România, împreună cu Bulgaria și Italia, ocupă poziții fruntașe în ceea ce privește pierderile de apă.

Cele trei state înregistrează un procent de aproximativ 40% în ceea ce privește apa necontorizată și nefacturată.

În Europa, una din fiecare patru unități de apă curată extrasă și procesată nu ajunge la robinet

Germania, Luxemburg, Olanda şi Danemarca se numără printre cele mai performante ţări, cu pierderi minime şi, implicit, un consum minim de energie şi emisii de CO2. Există, însă, şi ţări precum Bulgaria, Italia şi România, care au un procent al apei necontorizate şi nefacturate de aproximativ 40%”, se arată în raport.

La nivel european, din fiecare patru unități de apă curată extrase și procesate, una se pierde pe parcursul traseului către consumatorul final și nu ajunge niciodată la robinet.

Această situație nu afectează doar investițiile companiilor de utilități, ci are și un impact semnificativ asupra facturilor la apă, deoarece costurile asociate pierderilor sunt inevitabil transmise către consumatorii finali.

Apa necontorizată nu iroseşte doar resurse hidrice, ci şi energia utilizată sau emisiile de carbon folosite pentru extragerea şi distribuirea apei

Astfel, industria apei este responsabilă pentru 8% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră din Uniunea Europeană.

Prin urmare, pierderile totale dintr-un an ar putea acoperi consumul mediu al populaţiilor Austriei şi Germaniei la un loc, scrie G4 Media.

An de an, pierderile necontorizate ale apei pe plan european ajung la o cantitate de CO2, egală cu cea produsă de peste 664 de mii de zboruri Paris – New York

Este important să luăm această informaţie în considerare, pentru că doar prin remedierea scurgerilor, spargerilor sau prin gestionarea corectă a presiunii apei putem contribui direct la acţiunile României de atingere a neutralităţii emisiilor de carbon până în 2050”, a explicat Kenny Khoo, Managing Director Eastern Europe South Xylem.

spot_img
Latest news
știri