12.2 C
București
luni, 29 aprilie, 2024

22 martie, Ziua Mondială a Apei. Miliarde de oameni nu au acces la apă potabilă

2.2 miliarde de oameni trăiesc încă fără apă potabilă gestionată în condiții de siguranță, potrivit unui raport al OMS/UNICEF din 2023

În fiecare an, pe 22 martie, celebrarea Zilei Mondiale a Apei atrage atenția lumii întregi asupra necesității de a lua măsuri pentru a face față crizei apei.

ARBDD – Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării a transmis că scopul principal al Zilei Mondiale a Apei este sprijinirea atingerii Obiectivului de Dezvoltare Durabilă (ODD) 6: apă și canalizare pentru toată populația până în 2030.

Tema din acest an este ”Apa pentru pace”

Apa poate crea pace sau poate provoca conflicte. Când apa este limitată sau poluată, sau când oamenii au acces inegal sau nu au acces la resursa de apă, tensiunile pot crește între comunități și țări”, se arată în comunicatul publicat de ARBDD pe contul de Facebook.

Important de menționat este că peste 3 miliarde de oameni din întreaga lume depind de apa care traversează granițele naționale. Cu toate acestea, doar 24 de țări au acorduri de cooperare pentru toată apa lor comună.

ARBDD – Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, de , Ziua Mondială a Apei: ”Pe măsură ce impactul schimbărilor climatice crește, iar populația crește, există o nevoie urgentă, în interiorul și între țări, de a ne uni în jurul protejării și conservării resursei noastre cele mai prețioase”

Sănătatea și prosperitatea publică, sistemele alimentare și energetice, productivitatea economică și integritatea mediului se bazează pe un ciclu al apei care funcționează bine și este gestionat echitabil.

Atunci când cooperăm în domeniul apei, creăm un efect pozitiv – promovând armonia, generând prosperitate și construind rezistență la provocările comune. În această Zi Mondială a Apei, toți trebuie să ne unim în jurul apei și să folosim apa pentru pace, punând bazele unui viitor mai stabil și mai prosper”, au conclus reprezentanții ARBDD.

Latest news
știri