20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Primul somon printat 3D ajunge pe rafturile supermarketurilor | VIDEO

Compania Revo Foods a produs primul somon printat 3D.

„FILEUL – Inspirat de somon” este primul pește alternativ imprimat 3D care ajunge pe rafturile supermarketurilor, conform IFL Science.

Acesta este realizat startup-ul de tehnologie alimentară Revo Foods.

CEO-ul companiei Robin Simsa a declarat:

„Cu trecerea printării 3D a alimentelor la scară industrială, intrăm într-o revoluție alimentară creativă. O eră în care alimentele sunt create exact în funcție de nevoile clienților”, a spus el.

Ca și alte produse de înlocuire a cărnii, somonul alternativ este făcut din micoproteine, care provin din ciuperci filamentoase. În ceea ce privește nutriția, produsul conține o gamă largă de vitamine și, la fel ca omologul său animal, acizi grași omega-3. De asemenea, este considerat a fi bogat în proteine, cu 9,5 grame la 100 de grame. Totuși, cantitatea e mai mică decât în cazul somonului natural.

Revo Foods a lucrat împreună cu un alt startup, Mycorena, pentru a crea micoproteine special concepute pentru a fi trecute printr-o imprimantă 3D. Cercetătorii lucrează la produse alimentare imprimate 3D de câțiva ani. Ei au mai testat prăjituri cu brânză gătite cu laser și carne de laborator în straturi.

Somon imprimat 3D, în supermarketuri. Emisii mai puține

O parte din acest impuls se datorează sugestiei că alternativele alimentare printate ar putea face producția de alimente mai sustenabilă. Acest lucru este de o deosebită importanță în industria pescuitului. Se estimează că 34% din stocurile de pește la nivel mondial sunt supraexploatate. Asta înseamnă că peștii sunt capturați mai repede decât se pot reproduce, ceea ce înseamnă că populațiile scad.

Emisiile sunt, de asemenea, o problemă majoră în producția de alimente, care reprezintă peste un sfert din emisiile globale de gaze cu efect de seră. 31% din aceste emisii provin din crescătorii de animale și piscicole. Alte 18% din factorii lanțului de aprovizionare, cum ar fi procesarea și transportul.

Potrivit site-ului Revo Foods, producția de file de somon vegan folosește cu 77 până la 86% mai puțin dioxid de carbon. Totodată, folosește cu 95% mai puțină apă dulce decât prinderea și procesarea somonului convențional.

Dacă alternativa somonului va fi vândută, rămâne încă de văzut. Revo Foods consideră că cheia succesului unor astfel de produse „constă în recrearea unui gust autentic care atrage piața flexitariană”.

Indiferent de ce se întâmplă, lansarea comercială a alimentelor imprimate 3D ar putea marca o nouă eră pentru producția de alimente.

Latest news
știri