16.1 C
București
joi, 19 septembrie, 2024

Microplasticele din urină, strâns legate de riscul de endometrioză

Un nou studiu leagă prezența microplasticelor în urină de un risc ridicat de endometrioză.

Microplasticele sunt particule de polimer sintetic cu dimensiuni cuprinse între un micrometru și cinci milimetri. Ele s-au disipat toate mediile, inclusiv în aer, apă, sol și lanțul trofic, potrivit News-medical.net.

Recent, microplasticele au fost detectate în diferite țesuturi și organe umane, inclusiv plămâni, colon, ficat, placentă, lapte matern, testicule, sânge, urină și scaun. Dovezile emergente indică faptul că expunerea la nivel înalt de microplastice poate duce la inflamație și stres oxidativ, ambele fiind semne distinctive majore ale multor boli cronice netransmisibile, inclusiv boala inflamatorie intestinală (IBD).

Endometrioza este o boală ginecologică cronică și inflamatorie. Ea se caracterizează prin prezența țesuturilor asemănătoare endometriului în afara uterului. Sunt dovezi puține privitoare la etiologia exactă a endometriozei. Se crede că o interacțiune complexă între factorii genetici, de mediu, hormonali și imunologici este asociată cu dezvoltarea acestei afecțiuni.

Microplasticele din urină, strâns legate de riscul de endometrioză

Într-un nou studiu, cercetătorii au evaluat prezența microplasticelor în probele de urină ale mai multor indivizi. Au fost colectate probe atât de la persoane sănătoase, cât și de la persoane cu endometrioză.

Au fost analizate un total de 38 de probe de urină umană. Acestea au provenit de la 19 donatori sănătoși și 19 de pacienți cu endometrioză.

Analiza probelor de urină de la donatori sănătoși a condus la identificarea a 23 de particule microplastice formate din 22 de tipuri de polimeri în 17 probe. Comparativ, analiza probelor de urină a pacientului cu endometrioză a condus la identificarea a 232 de particule microplastice compuse din 16 tipuri de polimeri în 12 probe.

Microplasticele la pacienții cu endometrioză, mult mai numeroase

Nivelurile medii de particule microplastice din probele de urină ale donatorilor sănătoși și ale pacientului cu endometrioză au fost de 2.575 și, respectiv, 4.710 particule/litru. Cele mai abundente tipuri de polimeri prezente în probele de donatori sănătoși au fost polietilena (PE), polistirenul (PS), rășina și polipropilena. În probele de pacienți cu endometrioză, politetrafluoretilena (PTFE) și PE au fost cele mai abundente tipuri de polimeri.

Lungimea și lățimea medie a particulelor de microplastic detectate în probele de donatori sănătoși au fost de 61,92 și, respectiv, 34,85 μm. Aproximativ 66% și 30% dintre particule au fost fragmente și filme transparente sau albe. În cazul pacienților cu endometrioză, dimensiunile au fost mult mai mari. Acestea au ajuns la 119,01, respectiv, 79,09 μm. Aproximativ 95% dintre particule erau fragmente, 4% erau filme și sub 1% erau fibre. Aproximativ 96% dintre particule au fost transparente sau albe.

spot_img
Latest news
știri