15.2 C
București
duminică, 28 aprilie, 2024

Plastifiant toxic interzis în UE, prezent în proporții tot mai mari în urina copiilor mici din Germania

Cercetătorii germani au rămas perplecși când au descoperit un plastifiant extrem de toxic, interzis în UE, în urina copiilor mici.

Proporția copiilor de grădiniță cu un plastifiant interzis găsit în urină a crescut extrem de mult în ultimii ani, potrivit Remix News.

Deși criza globală a plasticului este puțin discutată în comparație cu alte probleme importante precum războiul și schimbările climatice, problema devine îngrozitoare. Noi date din Germania arată o creștere șocantă a unui plastifiant toxic interzis în probele de urină ale copiilor mici.

Oficiul de Stat pentru Natură, Mediu și Protecția Consumatorului (Lanuv) a efectuat teste retroactive pe mostre de urină de la copiii de grădiniță din cel mai populat stat din Germania, Renania de Nord-Westfalia.

Au fost luate probe de urină din 2017 până în 2021. Acestea au arătat că proporția copiilor cu metabolitul MnHeP a crescut de la 26% (2017/18) la 61% (2020/21). În plus, la copiii foarte stresați, nivelul de concentrare a fost de zece ori mai mare. Cauzele rămân însă neclare pentru cercetători.

„Este o problemă de proporții mai mari”, a spus toxicologul Agenției Germane de Mediu (UBA), Marika Kolossa. Plastifiantul di-n-hexil ftalat (DnHexP), care produce metabolitul MnHeP în corpul uman, a fost interzis de multă vreme în UE. Originea plastifiantului – care cauzează probleme de reproducere – este în prezent necunoscută.

„Aceasta este o adevărată poveste de detectiv. Facem căutări peste tot în Germania”, a spus toxicologul.

Plastifiant toxi, ăsit în urina copiilor

Studiul arată că peste jumătate dintre copiii de grădiniță dintr-un singur stat german au niveluri periculoase de plastifiant în urină. Cel mai probabil acesta se găsește și în sânge. Cercetătorii atrag atenția că în viitor potate fi afectată reproducerea. De asemenea, pot să apară complicații grave de sănătate odată cu înaintarea în vârstă. Oamenii de știință se temă că problema ar putea fi răspândită nu numai în Germania, ci și în restul Europei.

UBA a declarat că lucrează cu autoritățile UE pentru a găsi sursa. Până atunci există loc de nenumărate speculații.

„Nu ar trebui să găsim o astfel de substanță în organism – și o găsim”, a spus Kolossa.

Rezultatele provin din cel de-al 6-lea studiu german de mediu. S-au făcut teste și pe probe de la adulți, iar metabolitul MnHexP a fost găsit în 28% din probele prelevate. Metabolitul este produsul de degradare al DnHexP.

Experimentele pe animale au arătat că metabolitul din plastifiant afectează organele de reproducere ale fetușilor de sex masculin din uter. Cu toate acestea, experimente suplimentare pe animale arată că substanța poate afecta și adulții și crește riscul de obezitate, hipertensiune arterială și diabet.

Deși DnHexP a fost sever restricționat sau interzis în UE de mulți ani, în anumite circumstanțe, substanța poate încă să își facă loc pe teritoriul UE, de exemplu, prin produse și substanțe chimice importate, a declarat expertul Lars Tietjen de la UBA. De asemenea, ar putea fi rămas și în produsele anterioare care au fost produse cândva în UE.

„Nu am nicio dovadă că sunt procesate cantități mai mari, dar nu poate fi exclus”, a spus Tietjen.

Latest news
știri