25.5 C
București
miercuri, 26 iunie, 2024

Un virus vegetal ar putea să pună bazele unui tratament revoluționar împotriva cancerului

Cercetările efectuate pe șoareci arată că virusul mozaicului cowpea ar putea să se transforme într-un tratament eficient împotriva cancerului.

Un virus vegetal care infectează fasolea cu ochi negri a demonstrat „eficacitate pe scară largă” în diminuarea multor cancere metastatice la șoareci. Studiul oferă speranța că virusul ar putea avea un potențial similar pentru oameni, potrivit Science Alert.

Nanoparticulele recoltate din virusul mozaicului cowpea au crescut ratele de supraviețuire. Ele au suprimat sistemic creșterea tumorii la șoarecii afectați de diferite tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân, de colon și ovarian.

Șoarecii ale căror tumori au fost îndepărtate chirurgical au prezentat, de asemenea, îmbunătățiri comparabile după tratament.

Cercetarea a fost efectuată de o echipă de la Universitatea din California, San Diego.

Un virus vegetal a demonstrat eficacitate împotriva cancerului la șoareci

Virusul mozaicului cowpea este un agent patogen și infectează Vigna unguiculata. Aceasta este cunoscută mai mult sub denumirile de fasole cu ochi negri, fasole angoleză sau mazăre de sud.

Virusul nu atacă direct celulele canceroase la șoareci. El acționează ca o formă de imunoterapie – un tratament care ajută propriul sistem imunitar al organismului să găsească și să distrugă cancerul.

Noul studiu face parte din cercetările în curs conduse de laboratorul lui Nicole Steinmetz, un nanoinginer la Universitatea din California, San Diego.

Steinmetz și colegii ei au petrecut ani de zile testând nanoparticulele virusului mozaic de cowpea ca imunomodulator.

Nanoparticulele s-au arătat anterior promițătoare în promovarea unui răspuns imunitar atunci când sunt injectate direct într-o tumoare. Rezultatele au sugerat că acest tratament poate ajuta la prevenirea răspândirii și a recidivei cancerului.

Mai mult, deoarece este un virus vegetal, nu poate infecta mamiferele. Touși, sistemul imunitar al șoarecilor tinde să-l identifice ca fiind străin.

Cancerul, distrus de virusul mozaicului cowpea

Acest lucru declanșează o reacție puternică din partea sistemului imunitar, care este, de asemenea, determinat să atace tumoarea din apropiere – precum și orice tumoare viitoare care se dezvoltă, au descoperit cercetările lor.

Dar asta nu este tot, potrivit noului studiu. Nanoparticulele nu trebuie să fie injectate direct în tumori pentru a avea succes, sugerează studiul. Ele pot fi, de asemenea, administrate sistemic pentru a împiedica metastazele și pentru a crește ratele de supraviețuire pentru o gamă largă de tipuri de cancer.

„Aici, nu tratăm tumorile stabilizate sau bolile metastatice, ci le împiedicăm să se formeze. Oferim un tratament sistemic pentru a trezi sistemul imunitar al organismului. Acestea elimină boala înainte ca metastazele să se formeze și să se stabilizeze”, spune Steinmetz.

Steinmetz și colegii ei au început noul studiu cultivând plante de fasole cu ochi negri în laborator. Apoi, ei le-au infectat cu virusul mozaicului cowpea și acesta a început să înmulțească.

Cercetătorii au injectat acele nanoparticule în șoareci, apoi le-au provocat rozătoarelor tumori.

În comparație cu grupurile de control de șoareci netratați, cei cu tratamentul cu nanoparticule au arătat o creștere redusă a tumorii și rate ridicate de supraviețuire.

spot_img
Latest news
știri