6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie, 2024

Europa este continentul cu cea mai rapidă încălzire din lume, avertizează un raport OMM și Copernicus

Temperaturile extreme ar putea deveni și mai frecvente, și mai intense în Europa, avertizează oamenii de știință

Europa este continentul cu cea mai rapidă încălzire din lume, conform Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) și rețelei europene Copernicus, citate de euronews green.

Acestea au lansat, luni, 19 iunie, raportul lor anual comun numit „Starea climei.” În el, cercetătorii se arată că Europa s-a încălzit de două ori mai mult decât media globală din anii 1980. În 2022, temperaturile din Europa au fost cu aproximativ 2,3°C mai ridicate decât la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Încălzirea, conform raportului, s-a accelerat începând cu anii 1990. Creșterile de temperatură variază de la o zonă a Europei la alta. În majoritatea Europei de Vest, ele s-au ridicat cu circa  2°C peste medie. În regiunile apropiate de Arctic, acestea ar depăși, chiar, 3,5°C.  

Valurile de căldură record, noua normalitate?

Pentru multe țări europene, vara lui 2022 a fost cea mai caldă vară înregistrată în multe țări europene. Potrivit raportului, evenimentele extreme legate de vremea au provocat peste 16.000 de vieți și au afectat direct 156.000 de oameni. Inundațiile și furtunile au fost cele mai dăunătoare din punct de vedere economic, iar valurile de căldură, cele mai mortale.

Foto: Jose Ignacio Pompei
Foto: Jose Ignacio Pompei, Unsplash

Belgia, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Portugalia, Spania, Elveția și Marea Britanie au fost printre țările care au înregistrat recorduri de temperatură.

„Stresul termic record pe care l-au experimentat europenii în 2022 a fost unul dintre principalii factori ai excesului de decese cauzate de vremea extremă, în Europa”, a spus pentru euronews dr. Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice.

„Din păcate, acest lucru nu poate fi considerat un eveniment unic sau o ciudățenie a climei”, a adăugat acesta, spunînd că este probabil ca extremele de temperatură care provoacă stresul termic să devină și mai frecvente, și mai intense în regiune.

Temperaturile de la suprafața mării din Europa au atins, și ele, noi maxime, fiind însoțite de valuri de căldură marine

Încălzirea la suprafață a oceanelor a crescut la peste trei ori mai mult decât media globală în Marea Mediterana, Marea Baltică, Marea Neagră și sudul Arcticii. Acest lucru a dus la migrarea speciilor, extincții în masă ale unor specii, și sosirea unora invazive care perturbă ecosistemele marine delicate.

Foto:
Foto by Joël de Vriend on Unsplash

Topirea ghețarilor a fost fără precedent, cu 880 km3 de gheață pierduți în Europa din 1997 până în 2022. Alpii au fost cel mai grav afectați, cu o reducere medie a grosimii gheții de 34 de metri, și pierderi record în 2022.

spot_img
Latest news
știri