16.1 C
București
miercuri, 18 septembrie, 2024

Seceta pedologică continuă să afecteze culturile agricole neirigate din sudul, sud-estul și estul României

Temperatura maximă a aerului va oscila între 28 şi 38 de grade Celsius

Starea de vegetaţie a culturilor agricole neirigate va continua să se deprecieze pe suprafeţele cu deficite de umiditate din sudul, sud-estul şi estul ţării, unde se menţine seceta pedologică, arată prognoza agrometeorologică emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 20 – 26 august 2024.

Canicula continuă să afecteze sudul, sud-estul și estul României

Aceste condiţii vor determina în continuare forţarea proceselor de maturare, ofilirea, uscarea parţială/totală a aparatului foliar, formarea de boabe şi ştiuleţi subdimensionaţi la porumb, iar la floarea- soarelui un procent ridicat de seminţe seci”, au transmis specialiştii ANM.

Temperatura medie diurnă a aerului va fi mai ridicată cu 1 – 8 grade în raport cu mediile multianuale

În acest interval se va menţine un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, la scara întregii ţări, chiar caniculară în zonele de câmpie.

Din punct de vedere meteorologic, temperatura medie diurnă a aerului se va situa în intervalul analizat între 19 şi 31 grade Celsius, mai ridicată cu 1 – 8 grade în raport cu mediile multianuale, în majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura maximă a aerului va oscila între 28 şi 38 de grade Celsius, în toate zonele de cultură, iar cea minimă va fi cuprinsă între 10 şi 24 de grade Celsius, la nivelul întregului teritoriu agricol.

Avertismentul meteorologilor: Acest an agricol ar putea fi unul dintre cei mai secetoşi din istorie

Anul agricol 2024 ar putea fi unul dintre cei mai secetoși din istorie, afectând grav culturile prășitoare din cauza valurilor de căldură extremă și a precipitațiilor deficitare.

La începutul lunii august, Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a declarat că din cele aproape 11 luni ale anului agricol, șapte luni au înregistrat precipitații sub normele lunare, cu secetă pedologică extremă în mare parte din țară.

Luna august 2024 a adus noi recorduri de temperatură, atingând 44.5 grade Celsius, din cauza invaziilor frecvente de aer tropical și a stabilității maselor de aer. Valorile ridicate peste pragul de 32 de grade Celsius provoacă stres termic sever plantelor, conform specialiștilor ANM.

spot_img
Latest news
știri