15.5 C
București
joi, 25 aprilie, 2024

”Pro Agro: „Legea privind protecţia animalelor destinate exportului în ţări terţe va trebui modificată, nu abrogată”. Ce impact are asupra economiei o astfel de inițiativă

Federaţia Naţională Pro Agro susține că Legea 150/2020 privind protecţia animalelor destinate exportului în ţări terţe va trebui modificată, ci nu abrogată, pentru a fi respectate normele europene privind bolile transmisibile ale animalelor.

Federația Pro Agro(n.r.FEDERAŢIA NAŢIONALĂ A PRODUCĂTORILOR DIN AGRICULTURĂ, INDUSTRIE ALIMENTARĂ ŞI SERVICII CONEXE DIN ROMÂNIA) critică dur expunerea de motive prin care se dorește abrogarea Legii privind protecția animalelor destinate exportului în alte țări.

Considerăm această propunere ca una strict emoţională, total neraportată la realitatea din domeniu şi nici la legislaţia europeană în vigoare care ar bloca o activitate unde România excelează. România este al 3-lea producător de ovine la nivelul UE, înregistrând un excedent pe această categorie de produs care la momentul actual poate fi valorificat doar în relaţii de export cu animale în ţările din zona arabă”, susțin oficialii Pro Agro.

Abrogarea Legii privind protecția animalelor destinate exportului ar avea impact negativ asupra economiei

Reprezentanții Pro Agro susțin că interzicerea exportului cu animale vii ar avea un impact negativ asupra economiei. Aproximativ două milioane de ovine (n.r.dintr-un total de 8 milioane) sunt exportate, anual, pentru a fi vândute, iar adoptarea unor măsuri de interzicere a exporturilor în condiţiile în care nu au fost consemnate neconformităţi flagrante, iar mortalitatea constatată la destinaţie fiind în limitele uzuale, ar genera un mare dezechilibru comercial.

În consecinţă noi considerăm că Legea 150/2020 privind protecţia animalelor destinate exportului în ţări terţe va trebui modificată şi nu abrogată, in spiritul Regulamentului 429/2016- Regulamentul (UE) 2016/429 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 martie 2016 privind bolile transmisibile ale animalelor şi de modificare şi de abrogare a anumitor acte din domeniul sănătăţii animalelor („Legea privind sănătatea animală”)”, menționează Pro Agro.

Inițiativa este în formă de draft și urmează să fie depus în Parlament. Aceasta aparține partidului REPER, fondat de Dacian Cioloș după demisia din USR, împreună cu Asociația Agent Green condusă de Gabriel Păun, cel ce reprezintă organizația „Animals International”, potrivit agrointel.ro.

Latest news
știri