11.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Agent Green: ”Un banal gard electric ține ursul departe și gospodăria în siguranță”

Agent Green propune o soluție benefică atât pentru natură, pentru animalele sălbatice, cât și pentru gospodării.

Proiectul RANGER GREEN a debutat într-o zonă în care gradul de alertă era maxim: vânătoare, tăieri, atacuri de urs. Astăzi, nu se mai vânează, pădurea este în Catalogul Național al Pădurilor Virgine, patrulată permanent și păzită prin mijloace inovative, iar atacurile de urs scad pe măsură ce proiectul avansează.

Donează lunar pentru RANGER GREEN, proiectul  care prin contribuția ta creează și protejează prima zona-model vastă, unde tăierile abuzive, braconajul și conflictele om-urs sunt înlocuite cu viață în armonie”, precizează organizația.

Cheltuielile permanente sunt:

  • echipamente pentru teren;
  • achiziție, asigurare și întreținere mijloace de transport;
  • patrule zilnice în pădure;
  • kit și instalare garduri electrice; asigurăm 95% din valoarea fiecărui gard electric, prin contract care prevede că beneficiarul să contribuie cu 5% din valoare și cu mentenanță permanentă – pentru că un gard electric să funcționeze, este foarte importantă tunderea plantelor care cresc sub acesta; dacă va fi atins de iarbă, nu va mai funcționa. Prima gospodărie care a primit un gard electric în cadrul proiectului Ranger Green a scăpat deja de atacurile de urs. Ursul s-a îndreptat, în schimb, către gospodăria vecină, unde vom pune garduri electrice cu ajutorul donației tale;
  • kit & instalare sisteme de alertă în arbori (telefoane + panouri solare pentru alimentare baterie 365 zile pe an);
  • intervenții 24/7 la alerte și situații de urgență (conflict om/urs, tăieri ilegale, braconaj etc) și alertarea autorităților;
  • producție și distribuție tomberoane anti urs;
  • salariul lui RANGER GREEN;
  • administrarea proiectului.

Agent Green: ”Ajută-ne să-i ajutăm”

Este atât de simplu să coexistăm cu ursul. Acest banal gard electric montat de Agent Green în județul Covasna ține ursul departe și gospodăria în siguranță. Avem solicitări de la alte 5 gospodării să montăm garduri electrice care vor salva urși, animale de fermă și oameni. Ajută-ne să-i ajutăm”, au scris reprezentanții Agent Green pe pagina de Facebook.

”Toată lumea vrea gard electric”

De asemenea, președintele Agent Green a explicat la Digi24 că există multiple metode, deosebit de simple și nu foarte costisitoare, prin care urșii pot fi ținuți departe de gospodării.

Gabriel Păun a precizat că vizitat mai multe gospodării și zone în care oamenii au făcut plângeri, iar aceste plângeri au facilitat derogarea în cazul uciderii ursului. Oamenii nu beneficiau și încă nu beneficiază de soluții, nu există un gard, iar gospodăriile lor se învecinează direct cu pădurea.

Nu poți să ceri, când tu nu ai un minim minimorum de diligență ca să îți dovedești buna credință. Nu poți să te plângi, nu poți să ceri compensații, când practic îl inviți pe urs să vină la tine în gospodărie”, a precizat președintele Agent Green.

Gabriel Păun a afirmat că, într-o localitate din același județ, s-a demonstrat că se poate să ții ursul în pădure și să nu mai vină.

Agent Green a ajutat și continuă să ajute localnicii, din donații, ”Am pus gard electric, i-am sfătuit. Ursul nu vine doar la oi și găini. Vine și la fructe. Ursul mănâncă cam ce mâncăm și noi. Venea la cireșe, la mere”.

Latest news
știri