Activiștii Greenpeace au comandat un studiu Institutului pentru Un Viitor Durabil, din cadrul Universitatii Tehnologice din Sydney, de unde reiese că guvernele Uniunii Europene și-ar putea reduce consumul de energie până la 278 TWh, în această iarnă, prin adoptarea de măsuri imediate care să combată risipă. Lucru care nu ar necesită investiții noi.
Cei de la Greenpeace spun că, în iulie, guvernele UE au convenit asupra unui obiectiv de 15% pentru reducerea cererii totale de gaze, dar acest lucru nu este obligatoriu. În septembrie, miniștrii au adoptat un obiectiv obligatoriu de reducere a cererii de energie electrică de vârf cu 5% și o reducere generală neobligatorie a cererii de energie electrică de 10%. UE nici măcar nu a discutat despre o țintă de reducere a cererii de petrol, ca să nu mai vorbim de una obligatorie, în ciuda faptului că petrolul reprezintă puțin peste 35% din consumul de energie primară.
Petrolul, cea mai folosită resursă, în exces
Soluția găsită de către activiștii de mediu ar fi că guvernele UE trebuie să exploateze potențialul uriaș de economisire a energiei în petrol, gaze și electricitate, făcând obligatorie reducerea cererii. Procedând astfel, nu numai că va reduce facturile oamenilor pe fondul crizei costului vieții, ci va fi benefic și pentru mediu și climă.
Cele mai vizate sectoare sunt economiile de energie în sectoarele industriale, apoi în sectoarele comerciale și apoi la nivelul gospodăriilor și persoanelor bogate, sprijinind și protejând în același timp pe cei mai vulnerabili.
Cât se poate economisi din fiecare combustibil în parte
Din raport, mai reiese și faptul că reducerile pe fiecare sector ar trebui să fie:
La GAZ: s-ar putea reduce consumul de gaze fosili cu 15% în toate sectoarele în această iarnă până în martie 2023, chiar și fără noi investiții în măsuri energetice. Acest lucru ar necesită reduceri semnificative din partea Germaniei
Franța, Spania, Italia și Țările de Jos – primele 5 țări consumatoare de gaze fosile – care împreună reprezintă peste 66% din totalul utilizării de gaze fosile în producția UE-27.
La ELECTRICITATE: Reducerea cererii de energie electrică cu 15% în sectoarele public, comercial și rezidențial, împreună cu economii de energie electrică de 20% în industrie, ar reduce consumul total de energie primară în UE-27 cu peste 6,5%. Reducerea ar fi mai mare decât consumul total de energie primară din 2021 al Suediei, Austriei și Luxemburgului la un loc.
Pentru ULEI: Reducerea limitei de viteză pe autostrăzi de la ex. 130 până la 110 km/h și introducerea unor măsuri care le permit oamenilor să-și conducă mașinile cu 10% mai puțîn, cum ar fi bilete de transport public accesibile, ar avea că rezultat cele mai mari economii în termeni de milioane de barili de petrol pe an.
În plus, guvernele UE ar trebui să investească masiv în programe de izolare a locuințelor, eficiență energetică, transport public, încălzire solară pentru locuințe și industrie și pompe de căldură; precum și să accelereze tranziția către un sistem de energie 100% regenerabilă în Europa, până în 2040.