Sursa foto facebook
Sursa foto facebook

Conceptul „Zero Waste” ar putea fi un mod de viață, într-o lume tot mai sufocată de gunoaie pe care nu le vom putea face să dispară atât de repede cu nicio amendă de la Comisia Europeană. Faptul că există comunități în lume care trăiesc în astfel de ecovillage-uri, demonstrează că natura omului e adaptabilă si perfectibilă. 

În  București, la Victoriei, în drumul vostru spre jobul de la multinațională, treceți zilnic pe lângă un magazin cum nu sunt multe în țară. Este magazinul care nu generează deșeuri, care te lasă să vii de-acasă cu recipient ca să-ți iei de mâncare, sau de spălat . Este locul în și din care nimic nu se aruncă și totul este vegan și cu  respect față de natură. 

Un ecovillage într-un singur magazin

Ana Maria Răducanu a deschis  Zero Waste din 2020, dintr-o nevoie reală: „ca să am ce să mănânc și cu ce să mă spăl”, ne povestește aceasta cum a început totul. „Eu am locuit în ecovillage-urile din străinătate. Cel mai mult timp am stat în India. Însă, mai sunt și în Italia, Scoția, New York… Acolo am văzut că e posibil ca oamenii să trăiască fără coș de gunoi. Într-un astfel de loc, oamenii își satisfac nevoile de bază și să trăiască fără plastic”. 

Ana Maria Raducanu, sursa foto Facebook

Cei care întră în magazinul Anei Maria sunt clienți fideli, oameni care trăiesc sau vor să trăiască în armonie cu natură. Locul respectă patru principii fundamentale: totul este vegan, sunt organice, sunt realizate de producători locali și nu vin ambalate în plastic. Chiar și produsele de igienă sunt produse local de o firmă din Ploiești și acoperă toată gama de detergenți, săpun, gel de duș. Pasta de dinți este produsă de un apropiat care o face din argilă și pudră de miswak. Ambalajele lor nu conțin plastic: „Mai sunt oameni care merg la supermarket cu ambalajul lor ca să-și ia măsline sau altceva, dar nu sunt lăsăți să facă asta”, spune Ana Maria Răducanu pentru stireaverde.ro.

Deșeurile vegetale devin compost pentru grădina magazinului

Magazinul are alternative eco, chiar și pentru zilele acelea din lună ale unei femei: cupele menstruale, tampoanele refolosibile sau chiloții menstruali sunt o alternativă de drum lung, costă mult mai puțin și nu generează deșeuri. 

„Reciclarea nu este o soluție. Plasticul, indiferent cum l-ai descompune și l-ai face altceva, nu poți să-l reciclezi la nesfârșit. La un moment dat, tot va fi aruncat la gunoi, într-o formă sau altă”, a precizat pentru știreaverde.ro, Ana Maria. 

Cojile de legume și alte deșeuri vegetale ale clienților sunt transformate în compost pentru grădina pe care magazinul o pregătește ca să-și cultive propriile produse.