În data de 24 februarie 2022, Federația Rusă a invadat Ucraina, în ceea ce a fost primul conflict deschis din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial. După 10 luni de război, consecințele agresiunii ruse asupra mediului nu pot fi supraestimate, conform UACrisis.
Mii de kilometri pătrați din teritoriul ucrainean a fost minat, iar solul este contaminat cu rămășițe periculoase de război. Vor dura, probabil, zeci de ani pentru ca Ucraina să reușească să curețe mediul de aceste deșeuri. În plus, numeroase alte probleme, cauzate de război, duc la o afectare a mediului natural, de la păduri protejate distruse și până la ape poluate și animale sălbatice ucise.
Experții din domeniu sunt de părere că este crucial ca impactul războiului asupra mediului să fie urmărit în timp util, deoarece examinările de laborator relevante ar putea să nu mai fie posibile odată cu trecerea timpului, iar daunele aduse ecosistemului pot fi pierdute.
De asemenea, o întrebare pe care experții și-o pun este următoarea: Cum este posibil să ne asigurăm că procesul de reconstrucție și redresare din Ucraina este ecologic?
În anii următori, cu sprijinul comunității internaționale, Ucraina ar trebui să se asigure că modalitatea de reconstrucție a orașelor va face posibilă o tranziție de la combustibilii fosili, la energia regenerabilă, la sisteme de transport durabile și inteligente.
Ca urmare a acestor considerente a apărut proiectul UKRAINE IN FLAMES (Ucraina în Flăcări), creat de Ukraine Crisis Media Center și de ONG-ul „Cursul Euroatlantic”. Aceștia își propun să caute un sprijin puternic pentru Ucraina în războiul început de Rusia la începutul acestui an.
Ecologistul Bogdan Krasavtsev explică faptul că războiul din Ucraina „a complicat și a intensificat încălzirea globală, distrugând complet ecosistemul“ .
„Trebuie să fim conștienți de aceste amenințări pe care le va transmite oamenilor, economiei și fondului rezervației naturale în general. Trebuie să încercăm să atragem atenția asupra acestei probleme, să nu o bagatelizăm, ci să ne concentrăm pe cât posibil asupra distrugerilor care deja au avut loc.
Spre exemplu, în Crimeea, sunt multe exemple negative asupra mediului care au avut loc în ultimii ani, sunt multe lucruri care s-au întâmplat, iar ecologiștii și specialiștii nu le pot evalua. De aceea e imposibil să cuantificăm nivelul distrugerilor în prezent (…).
Oamenii trebuie să înțeleagă faptul că războiul este dezastruos pentru absolut tot, dar mai ales pentru mediu. Oamenii sunt parte a acestui mediu și trebuie să înțelegem că lucrurile sunt interconectate între ele. Spre exemplu, rușii bombardează o infrastructură critică, fapt ce ne determină să folosim generatoare de curent, fapt ce determină o creștere a nivelului de CO2 în aer“, a spus el.
Maksym Soroka, un alt expert pe siguranța mediului, e de părere că războiul din Ucraina are un „impact devastator asupra tuturor aspectelor sociale și de mediu“.
„Suntem martorii începutului unei noi crize ecologice atât în Ucraina, cât și în lume. Merită subliniați trei factori importanți ai impactului războiului asupra mediului:
– poluarea și contaminarea mediului (pe linia frontului și în teritoriile afectate de război);
– cheltuielile excesive și epuizarea resurselor naturale (un factor discret în prezent, dar cu efecte semnificative în viitor);
– efectele pe termen lung, prin distrugerea rețelelor de activiști ecologici și a centrelor societății civile din sudul și estul Ucrainei“, a spus Maksym Soroka.
Modalități prin care poți ajuta Ucraina împotriva agresiunii ruse:
- Come back alive – o platformă care lucrează direct cu comandanții și personalul unităților militare, achiziționând camere termice cu infraroșu, ochelari de vedere nocturnă, hemostatice, etc;
- Fundația de caritate CO Serhiy Prytula – cumpără echipamente pentru armata ucraineană, cum ar fi scuturi, muniții, truse de prim ajutor, mașini și ATV-uri, ajutor umanitar pentru civili și hrană pentru animale;
- UNITED 24 – o platformă lansată de Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, ca principal loc de colectare a donațiilor caritabile în sprijinul Ucrainei. Fondurile vor fi transferate în conturile oficiale ale Băncii Naționale a Ucraina și alocate de ministerele desemnate pentru a acoperi nevoile cele mai stringente;
- SOS Armata – o platformă care gestionează achizițiile de muniții, scuturi, facilități de intercomunicare și recunoaștere și livrează direct forțelor militare ucrainene cele necesare;
- Vostok SOS – un alt site unde se strâng pentru diverse nevoi ale armatei;
- Phoenix Wings – o platformă ce oferă armatei ucrainene asistența necesară în ceea ce privește echipamentul și uniforma adecvate, protecția personală neletală (veste, căști), tratamentul necesar soldaților răniți și obținerea primului ajutor prin truse medicale. De asemenea, organizația se ocupă și cu repararea clădirilor folosite de armată.