7.9 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

Modul în care țările UE folosesc lemnul de foc este extrem de deficitar. Energia din biomasă merge pe apa sâmbetei, în timp ce poluarea e în floare

Arderea lemnului stimulată în mod greșit de UE ca fiind sursă de energie durabilă

Chiar Agenția Internațională pentru Energie (IEA) a recunoscut „deficiențele” în modul în care energia din biomasă apare în statisticile naționale. După ce mai multe țări UE au raportat o creștere bruscă a arderii lemnului rezidențial pentru a-și îndeplini obiectivele de energie regenerabilă pentru 2020. Biomasa este adesea descrisă ca un gigant energetic trecut cu vederea, Comisia Europeană declarând că este „principala sursă de energie regenerabilă din UE, cu o pondere de aproape 60%” – mai mult decât eolian și solar combinate. Cu toate acestea, experții sunt de acord că aceste cifre sunt probabil supraevaluate din cauza modului în care biomasa este contabilizată în statisticile UE privind energia regenerabilă, în special atunci când este arsă pentru încălzire. „Cea mai proastă modalitate de a arde biomasa este să o faci într-un foc deschis”, a spus Jan Rosenow, directorul de programe europene la Proiectul de asistență pentru reglementare (RAP), un think-tank specializat în energie curată.

Doar 30% dintr-un buștean devine energie, restul e poluare. Cum se folosește lemnul de foc

Potrivit lui Rosenow, aproximativ 30% din energia conținută într-un buștean de lemn este transformată în căldură utilizabilă atunci când este ars într-un șemineu, în timp ce restul de 70% este doar pierdut și „se urcă pe coșul de fum”. Cu toate acestea, acest lucru nu se reflectă în statisticile oficiale ale UE, care presupun că 100% din biomasă este arsă eficient. În schimb, alte tehnologii de încălzire din surse regenerabile, cum ar fi pompele de căldură, care funcționează cu energie electrică, sunt măsurate diferit în funcție de producția de energie sau energia utilă. Rezultatul, potrivit lui Rosenow, este că încălzirea pe bază de biomasă pare disproporționat mai mare decât este în realitate în rapoartele statistice oficiale ale UE. „Biomasa este socotită în termeni de energie primară, nu de energie utilă. Dacă ai folosi energie utilă, excluzând risipa de energie, probabil că ar fi mult mai puțin”, a spus el pentru EURACTIV. Fatih Birol, directorul executiv al AIE, a recunoscut că decalajul statistic dintre energia primară și cea utilă a fost problematică și trebuie abordată. „Este un punct bun, care necesită o atenție foarte bună”, a spus Birol pentru sursa citată. „Metodologia actuală, cred că are unele puncte slabe”, a recunoscut el, spunând că problema „merită o analiză atentă de către guvernele noastre și, de asemenea, de către industrie”. „Dar recunosc că există câteva puncte slabe.”

Lacuna administrativă stimulează greșit arderea lemnului

Într-un raport recent al AIE, Birol a spus că pompele de căldură sunt „o parte indispensabilă a oricărui plan de reducere a emisiilor și a utilizării gazelor naturale”, deoarece sunt hipereficiente, ecologice și ajută consumatorii să reducă consumul de energie. Mai rău, lacuna statistică acționează ca un stimulent pentru țările UE să încurajeze arderea lemnului ca sursă de energie pentru a-și îndeplini obiectivele de energie regenerabilă, a spus Rosenow. „Modul în care este tratată în conformitate cu directiva privind energia regenerabilă este că, cu cât ardeți mai multă biomasă, cu atât este mai bine pentru ținta dvs.”, a explicat el. „Țările UE care au o pondere foarte mare de căldură regenerabilă tind să fie țările care ard multă biomasă. Și dacă îl ard ineficient, este și mai bine pentru că primesc mai mult credit.” Includerea biomasei ca sursă de încălzire regenerabilă are implicații dincolo de statistici: ar putea fi, de asemenea, un factor important al emisiilor de încălzire globală, spun activiștii. Pentru a atinge neutralitatea climei până în 2050, UE și-a stabilit obiective pentru creșterea stocării de CO2 în păduri, sol și alte absorbante terestre, care absorb dioxidul de carbon din atmosferă și ajută la atenuarea încălzirii globale.

Există o legătura clară între tăierea copacilor și pierderea rezervorului de carbon

Dar, conform cercetărilor recente, Uniunea Europeană își pierde rapid rezervorul de carbon din pădure, recoltarea lemnului pentru biomasă fiind un factor cheie în spatele pierderii. „Există o legătură clară între recoltarea biomasei și pierderea fondurilor de pământ în unele state membre”, conform Parteneriatului pentru Integritate Politică (PFPI), o organizație non-profit din SUA, care a publicat cercetarea în noiembrie anul trecut. Consumul de energie din biomasă s-a dublat în UE din 1990, cea mai mare parte a creșterii având loc din 2002, după ce UE a emis prima sa directivă care include biomasa ca energie regenerabilă, au descoperit cercetătorii. Pentru autorii studiului, politicile UE privind biomasa trebuie schimbate urgent pentru a opri pierderea rezervorului de carbon din pădure din Europa și pentru a menține încălzirea globală sub control.

Obiective de energie atinse cu tăierea copacilor

Europa își pierde rapid rezervorul de carbon din pădure, arată un studiu.  Țările UE raportează o creștere bruscă a arderii lemnului rezidențial Printre țările UE, mai multe guverne au profitat deja de lacuna statistică. La începutul ultimului deceniu, mai multe state membre au raportat creșteri bruște ale arderii lemnului rezidențial, permițându-le să-și atingă obiectivele de energie regenerabilă pentru 2020 convenite la nivelul UE. Acesta a fost cazul, de exemplu, în Ungaria, care și-a revizuit metodologia de evaluare a utilizării lemnului rezidențial în 2015 și a aplicat-o retroactiv din 2010. „Rezultatul a fost o creștere cu 250% peste noapte a consumului rezidențial de lemn raportat, ceea ce a permis Ungariei să pretindă că și-a depășit obiectivul de energie regenerabilă impus de UE la acel moment”, spune un raport din 2020 al fondatorului PFPI, Mary S. Booth, și al cercetătorului Ben. Mitchell. În mod surprinzător, chiar și lemnul nears este considerat în statisticile UE drept energie regenerabilă, arată raportul PFPI. În Slovacia, ponderea surselor regenerabile în mixul energetic a crescut brusc de la 11,9% la 16,9% în 2019, după ce a fost efectuat un sondaj în rândul gospodăriilor pentru a estima utilizarea biomasei pentru încălzire și răcire. Și în Polonia, mass-media a raportat o schimbare similară în metodologie, care arată o utilizare mult mai mare a lemnului în cazane, șeminee și bucătării, se arată în raportul PFPI.

Modul de calcul este greșit și va rămâne așa

Potrivit cercetătorului Mary S. Booth, este destul de rău că lemnul nears pentru încălzire rezidențială este luat în considerare pentru obiectivele UE privind energia regenerabilă. În consecință, arderea biomasei solide a reprezentat aproximativ 40% din energia luată în considerare pentru obiectivul UE privind energiile regenerabile în 2020, potrivit raportului PFPI. În lumina tuturor acestor date, cei de la Bruxelles nu comenteaza niciunul dintre aspectele menționate. Ba mai mult potrivit unor surse cei de la UE nici nu se gândesc să recalculeze aceste date pentru că ar fi mult prea solicitant.

spot_img
Latest news
știri