1.6 C
București
luni, 25 noiembrie, 2024

Rezervele de pește sunt în declin, dar pescarii sportivi se declară nemulțumiți în fața ordinului de protecție

Tipic românesc: protejarea unor specii duce la nemulțumirea vânătorilor. Protejarea rezervelor de pește din Delta Dunării duce, de această dată, la protestele pescarilor sportivi. Aceștia nu au voie, în cursul anului 2021, să păstreze niciun exemplar capturat de crap, șalău, știucă sau somn.

Ordinul de prohibiție a fost emis de ministerele Agriculturii și Mediului și are ca scop protecția și scăderea presiunii pe stocurile de pește.

Vorbim de anumite specii care dispar și vorbim de lege. Dar, cu toate acestea, când prada este apărată de lege, prădătorul va face apel, în mod paradoxal, tot la justiție. Astfel, asociațiile de pescari sportivi se declară nemulțumite și anunță că vor ataca ordinul în instanță.

Până la apariția ordinului de prohibiție, pescarii amatori și sportivi aveau voie să plece acasă cu cel mult cinci kilograme de pește prins în Delta Dunării, ori cu un singur exemplar – dacă acesta cântarea mai mult de atât. Acum, noua lege precizează că toate exemplarele de șalău, crap, știucă și somn capturate în rezervație trebuie eliberate, precizează Știrile Pro TV.

Pescuitul sportiv: un paravan pentru afacerile ilegale

Deși sună bening, pescuitul sportiv nu reprezintă doar o activitate recreațională și, în realitate, ar fi mușamalizat diverse ilegalități. Conform Administrației Deltei Dunării, a fost nevoie de acest ordin pentru că unii braconieri foloseau pescuitul sportiv drept paravan pentru afacerile lor ilegale.

Viorica Bîscă, Director Executiv ARBDD: “Au fost inclusiv sesizări de la Parchet, legate de depistarea unor pescari sportivi cu cantități foarte mari de pește. Dacă stăm să ne gândim ce înseamnă pescuit sportiv, el în sine înseamnă catch and release. Toți organizatorii concursurilor de pescuit sportiv vă pot spune că nu păstrează nimic din capturile prinse în cadrul concursului”.

Rezervele de pește: un declin. Pescuitul sportiv: un moft

În momentul de față, specialiștii susțin că rezervele de pește din Delta Dunării sunt în declin. Luând ca simplu exemplu crapul, studiile arată că, acum o sută de ani, erau raportate capturi comerciale de aproape 1.850 de tone pe an. În prezent, se mai pescuiesc 130 de tone.

Marius Grama, reporter Pro TV: “Ordinul vine pe fondul scăderii stocurilor de pește din Delta Dunării, dar și pe cel al eliberării necontrolate de permise de pescuit recreativ -sportiv. Curtea de conturi a arătat că, în 2019, au fost eliberate 185.000 de permise, adică de șase ori mai multe decât numărul recomandat de specialiști”.

Federația Pescarilor Sportivi se simte discriminată și atacă decizia în instanță

În ciuda ordinului și în ciuda unui pas făcut de lege în favoarea protejării speciilor de pește, pescarii amatori și sportivi au o proprie teorie a conspirației. Conform spuselor lui Ștefan Popescu, președinte al Federației Române de Pescuit Sportiv, pescarii ar fi cei discriminați.

Cine poate să citească și în spatele acestui ordin, o să constate că e făcut pentru ca pescarii sportivi deranjau. Deci este făcut ca să împiedice pescarii să mai meargă în Delta Dunării pentru ca pescarii sportivi, în general, să știți că sunt niște oameni foarte corecți. Ei erau principalii avertizori ai factorilor de braconaj care se întâmplă în Delta Dunării și de asta deranjează”, a precizat Ștefan Popescu.

În cursul zilei de azi, Federația Pescarilor Sportivi a înregistrat în instanță un dosar în care cere ca toate prevederile referitoare la prohibiția pentru pescuitul recreativ – sportiv cuprinse în acest ordin să fie declarate abuzive, mai arată sursa citată.

spot_img
Latest news
știri