-2.4 C
București
miercuri, 15 ianuarie, 2025

Încălzirea globală și mimarea respectului: principalii poluatori dictează viitorul planetei

Cei care poluează cel mai mult în prezent sunt și cei care dictează viitorul: nu prin corecții, nu prin vreo luptă împotriva încălzirii globale și nici prin asumarea vreunei culpe.

În momentul în care fiecare emisie însemnă bani, iar banul dictează, ținta rămâne afacerea personală, privată, o afacere care distruge prin succesul propriu.

Nu există asumare. Doar ipocrizie

Principalele companii poluatoare din lume sunt departe de a se fi aliniat Acordului de la Paris privind încălzirea globală, care prevede un obiectiv de zero emisii până în 2050 sau mai devreme, arată un raport al unui grup de investitori, citat de Reuters.

Grupul Climate Action 100+, ai cărui 575 de membri gestionează active în valoare de 54 de mii de miliarde de dolari, a fost creat în 2017 pentru a încuraja companiile responsabile de cea mai mare parte a emisiilor cu efect de seră să le reducă şi să fie transparente făcând acest lucru, potrivit Agerpres.

Al treilea mare poluator global, după SUA și China, reprezintă o înșiruire de companii precum Exxon, Aramco, BP sau Unilever.

Autorii raportului, intitulat ”Climate Action 100+ Net-Zero Company Benchmark” precizează și că niciuna dintre cele 159 de companii nu a dezvăluit complet cum intenţionează să atingă obiectivul de a deveni până în 2050 sau mai devreme o întreprindere cu „net zero” emisii, inclusiv prin stabilirea de ţinte pe termen scurt şi mediu; în acelaşi timp, investitorii sunt nemulţumiţi de ritmul lent al schimbării din unele companii, menționează Digi 24.

Viitorul sigur și viabil presupune o implicare urgentă

Raportul ”arată că este nevoie urgentă de o mai mare implicare din partea companiilor şi de o mai mare ambiţie de a accelera o economie net-zero şi a permite un viitor sigur şi viabil”, a spus Mindy Lubber, CEO şi preşedinte al organizaţiei pro-sustenabilitate Ceres şi membră în conducerea grupului Climate Action 100+.

Au fost analizate 83 de companii poluatoare și s-au făcut multiple promisiuni. Promisiunile lor în fața noastră, în fața mediului și în fața viitorului. Cu toate acestea, deși și-au anunţat obiectivul de a ajunge la net-zero emisii în 2050, în circa jumătate dintre cazuri aceste angajamente nu au în vedere întreaga gamă de emisii.

Cu alte cuvinte: ipocrizia, eternele afaceri și cifrele care dictează.

De asemenea, 107 dintre companii şi-au fixat ţinte de reducere a emisiilor pe termen mediu, dar numai 20 au îndeplinit toate criteriile de evaluare, iar din cele 75 care şi-au stabilit ţinte pe termen scurt, numai opt au îndeplinit respectivele criterii, mai precizează sursa citată.

Afacerea lor, sentința noastră

Dincolo de cifre, dincolo de nume și dincolo de capetele mai mult sau mai puțin luminate stă timpul prezent. Prezentul se vede, se trăiește și dictează ziua de mâine. Trăim într-un prezent în care poluarea, încălzirea globală și schimbările climatice au devenit un subiect repetitiv, dar ignorat. Voit sau ne.

În momentul de față, ignorarea poluării și a principalelor surse de poluare reprezintă o afacere.

Tot în mometul de față, distrugerea mușamalizată reprezintă o afacere.

Se trece de la o indiferență lesne iertătoare la un act calculat atent, calculat la scară largă.

Viitorul lor distruge viitorul nostru. Acțiunile lor îngreunează acțiunile noastre. În cazul de față, ”acțiunea” nu reprezintă mișcare, activitate sau exercițiu. Ci o hârtie de valoare și un capital.

spot_img
Latest news
știri