8 C
București
joi, 2 ianuarie, 2025

AM GĂSIT UN PUI DE PASĂRE, CUM PROCEDĂM?

Recomandările de mai jos îi aparțin în întregime expertului ornitolog Marius Vernescu, coordonator al Sucursalei Brăila a Societății Ornitologice Române

Datorită primirii unui număr mare de solicitări din partea publicului cu privire la preluarea și cazarea unor specii de animale, Garda de Mediu Brăila a pus, astăzi, la dispoziția cetățenilor un ghid pentru astfel de situații. Ele ne ajută să știm ce putem face dacă găsim un pui de pasăre.

Recomandările de mai jos îi aparțin în întregime expertului ornitolog Marius Vernescu, coordonator al Sucursalei Brăila a Societății Ornitologice Române

Acesta prezintă mai multe situații posibile.

Situația 1 – Puiul găsit are pene

Dacă pasărea este parțial sau complet acoperită de penaj, este probabil să nici nu aibă nevoie de ajutorul nostru, spune specialistul.

„Pe măsură ce puii cresc, ei depășesc limitele impuse de cuibul în care au locuit. Păsările tinere, cărora li se mai spune juvenili, părăsesc cuibul și se plimbă pe ramurile din jur, sau pe sol, în apropiere de ,,casa părintească” timp de câteva zile, înainte de a deveni independenți și de a putea zbura fără nicio problemă. Părinții sunt mereu în apropiere și le răspund la chemări cu livrări periodice de hrană,” ne asigură acesta. Chirăiturile sâcâitoare, spune Vernescu, pe care le vom auzi din copacii din apropiere, sunt scoase de părinții care ne alungă, transmițându-ne să le lăsăm puiul în pace.

Foto: Ray Hennessy, Unsplash

Dacă nu este rănită, pasărea trebuie lăsată acolo unde se află

„O puteți ajuta dacă veți îndepărta pisicile, câinii și copiii curioși, care ar putea să rănească puiul și care pot împiedica părinții să vină să hrănească micuța pasăre. În mod alternativ, puteți să îl așezați pe o creangă mai înaltă, mai ales dacă se află în pericol iminent din cauza câinilor sau a pisicilor, ” adaugă expertul.

Preluarea păsărilor din natură este ilegală. Mai mult, luând un pui de pasăre din mediul său, îl privăm de ajutorul esențial al părinților. Acesta nu va avea aceleași șanse la viață și nu va fi adaptat la mediu așa cum sunt celelalte păsări tinere, avertizează expertul ornitolog.

Situația 2 – Puiul are puf

„Dacă ați găsit pui de pasăre cu puf și pene mici, pui care au căzut din cuib, atunci încercați să îi puneți înapoi. Totuși, luați în calcul că un astfel de incident este comun la mai multe specii de păsări: puii cad din cauze naturale (vânt puternic, furtună etc), sau puiul mai mare îl împinge din cuib pe cel mai slab, astfel încât să primească mai multă hrană. Cel mai puternic dintre pui va supraviețui și își va crește și el puii în viitor,” adaugă acesta.

Când este necesar să cereți ajutor specializat

Conform biologului, dacă pasărea este rănită sau bolnavă aceasta va prezenta un set de simptome specifice. De exemplu, pasărea nu își va putea flutura aripile. Ea poate prezenta sângerări, aripi lăsate în mod inegal, poate fi slăbită sau tremura puternic. Ajutorul specializat poate fi cerut și dacă pasărea a fost atacată de o pisică sau de un câine. „Cu cât veți întârzia mai mult, cu atât mai puține șanse de salvare are pasărea,” avertizează el.

Manipularea păsărilor

În timpul în care așteptăm ca pasărea să primească ajutor, o putem lua în mâini, însă purtând, în permanență, mănuși. Ea trebuie să fie așezată într-o cutie de carton bine ventilată, acoperită. Dacă nu avem o cutie de carton (cele de pantofi sunt ideale pentru păsări de mici dimensiuni) putem folosi o plasă de hârtie. Fundul cutiei sau al plasei, îl putem capitona cu șervețele de hârtie.

Sfatul specialistului: Țineți puiul la cald, ferit de zgomot, într-un loc întunecat. Dacă păsării îi este frig, amplasați cutia în apropierea unei surse de căldură, dar să nu fie excesivă. Feriți-o de foc și de temperaturi extrem de ridicate

De asemenea, spune acesta, putem umple o sticlă de plastic cu apă caldă și să o plasăm alături de pasăre în cutie. „Înveliți sticla într-o cârpă, să nu frigă pasărea. Asigurați-vă că sticla nu are scurgeri pe la capac, altfel pasărea se va uda și va suferi de frig,” continuă el.

Nu oferiți lichide păsărilor!

Păsările își procură o mare parte din lichide din hrana pe care o consumă, ne informează Vernescu. Astfel, ele nu au nevoie să înghită lichide foarte des.

„Și dacă este deshidratată, poate fi periculos să încercați să îi turnați apă în cioc deoarece se poate sufocă foarte ușor,” avertizează specialistul.

Foto: TJ Arnold, Unsplash

„Nu îi oferiți hrană păsării până nu știți ce specie este și care este dieta ei!”

Ornitologul ne informează, în final, că există păsări cărora le putem face mai mult rău dacă le oferim pâine sau altă hrană decât cea specifică. El ne îndeamnă să cerem sfatul unui specialist, înainte de a hrăni pasărea.

spot_img
Latest news
știri