12.2 C
București
vineri, 3 mai, 2024

Habitatul castorilor și păsărilor, distrus la Arad. „Dorel“ a ras tot stufărișul din lunca Mureșului

Habitatul castorilor și al altor specii de păsări a fost distrus la Arad, în lunca Mureșului, pe mai mulți kilometri, potrivit Antena 3 CNN.

Mai mulți muncitori au fost angajați să strângă deșeurile din zona respectivă, în centrul orașului Arad, însă aceștia au retezat tot stufărișul, locul în care mai multe specii de păsări și castorii își făcuseră cuiburi.

Castorii viețuiesc de aproape 15 ani în acea zonă, iar acum, jumătate din habitat le-a fost afectat. Aceștia se pot însă adăposti pe malul celălalt al Mureșului, unde condițiile sunt încă bune. Habitatul speciilor de păsări a fost, însă, distrus.

Habitatul castorilor, distrus. Locuitorii, în apărarea animalelor

Autoritățile responsabile de curățenia de primăvară spun că nu au știut de faptul că în zonă trăiesc astfel de animale. Totuși, locuitorii critică și ei acțiunea muncitorilor de a rade la propriu covorul vegetal.

„Dezamăgitor! Nu înțeleg de ce trebuie să distrugem natura pe unde trecem. Aici trăiau tot felul de animale”, a spus femeie.

Gabriel Herlo, biolog, a spus că „au fost afectate condițiile de habitat de hrănire, de adăpost, de reproducere“, conform Observator.

„Sper să nu se treacă și pe celălalt mal, unde încă se vede că este ok habitatul, adică acei arbori care constituie hrana castorilor sunt încă neatinși“, a mai spus el, conform Observator.

Primăria se scuză

Ralu Cotrău, purtătoare de cuvânt Primăria Arad a spus că „operațiunea de salubrizare a fost îngreunată de vegetația spontană crescută în exces, motiv pentru care a fost necesară înlăturarea ei“.

„Nu este semnalizată ca fiind o zonă în care trăiesc castori. Iar pe durata desfășurării acțiunii de curățenie nu a fost semnalată prezența unui exemplar“, a mai spus Ralu Cotrău.

Marcel Ostafe, de la Sistemul de Gospdărire a Apelor Arad, a adăugat că „se va lua legătura cu cei de la Agenția Națională a Ariilor protejate“.

Latest news
știri