15.7 C
București
joi, 19 septembrie, 2024

Guvernul a stabilit ajutoarele pentru inundații sau fenomene meteo în 2023. Cine sunt beneficiarii

Ajutoarele pot depăși, după caz, chiar și 10.000 de lei în funcție de pagubele dovedite. De altfel, se vor da ajutoare și pentru moștenitorii celor care își pierd viața în astfel de evenimente

Executivul a aprobat un proiect de hotărâre care prevede ajutoare în contextul meteo nefavorabil. Mai exact familiile care au de suferit din cauza inundațiilor sau alte fenomene pot primi ajutoare financiare. În unele cazuri acestea pot depăși 10.000 de lei. “Pentru sprijinirea familiilor şi persoanelor singure afectate de inundaţii. În cursul anului 2023 se aprobă acordarea de ajutoare de urgenţă, în limita sumei de 7.000.000 lei”, scrie în proiect. Acesta mai trebuie publicat în Monitorul Oficial pentru a începe să își facă efectele. Ploile abundente, fenomenele asociate acestora. Alunecările de teren şi fenomenele meteorologice deosebite sunt incluse în act. Astfel, ajutoarele de urgenţă pentru cei afectați de inundații se vor acorda familiilor sau persoanelor singure. Fără să se țină cont de veniturile acestora.

Care este cuantumul ajutoarelor în funcție de distrugerile suferite

Astfel, proiectul stipulează ajutoare de:

-10.000 de lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost distruse în proporţie de peste 75% inclusiv;

-7.000 de lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost distruse între 50% inclusiv şi 75%;

-4.500 de lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost distruse între 25% inclusiv şi 50%;

-2.500 de lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost distruse până la 25%.

De asemenea, cei cu locuințe afectate de inundații vor primi, și câte 1.500 de lei dacă bunurile din locuinţă au fost deteriorate. Pe lângă sumele stabilite mai sus.

7.500 de lei în caz de deces

Totodată, dacă în urma inundațiilor apar și decese, familia persoanei decedate beneficiază suplimentar de suma de 7.500 de lei. Doar că aici există o altă prevedere, suma rămâne aceiași indiferent de numărul victimelor. În atare caz, ajutorul se va plăti soţului ori soţiei sau rudelor directe de gradul 1 sau 2. În cazul în care rudele nu există, atunci, banii vor ajunge la persoana fizică care demonstrează, cu documente că s-a ocupat de organizarea înmormântării.
Ajutorul de urgenţă se va acorda persoanelor singure şi familiilor doar în cazul în care locuința afectată de inundații este cea în care acestea trăiesc efectiv.

spot_img
Latest news
știri