15.2 C
București
duminică, 28 aprilie, 2024

Incendiile din Canada au mistuit șase milioane de hectare de pădure

Statul se confruntă cu distrugerea masivă a pădurilor și incendii necontrolate, determinând evacuarea a peste 100.000 de persoane, în timp ce un nou val de căldură agravează situația și generează fum dens care afectează sănătatea populației

Şase milioane de hectare de pădure au fost distruse de incendii în Canada după luna ianuarie. Este vorba despre o suprafaţă de 18 ori mai mare decât media ultimilor zece ani, potrivit guvernului, relatează AFP, citat de Agerpres.

Canadienii se confruntă cu repercusiuni fără precedent din cauza incendiilor de pădure şi cel mai îngrijorător lucru este că, probabil, vârful sezonului nu va fi atins decât peste câteva săptămâni”, a declarat Jean-Yves Duclos, ministrul canadian al Sănătăţii.

În prezent, în Canada există 423 de incendii active, din care jumătate sunt într-o situație în care nu se mai poate controla răspândirea lor, atât în estul, cât și în vestul țării

Conform informațiilor furnizate, numărul persoanelor evacuate din locuințe în acest an din cauza incendiilor depășește 100.000.

Indiferent unde locuieşti în Canada, poţi fi deranjat de fum”, a adăugat Theresa Tam, ofiţerul şef pentru sănătate publică. Ea a avertizat în legătură cu numeroşii poluanţi şi, în special, cu particulele fine prezente în fum, care reprezintă cea mai mare ameninţare pentru sănătate.

În zonele grav afectate de fumul generat de incendii, autoritățile au deschis centre în care se filtrază aerul și recomandă limitarea deplasărilor în exterior și purtarea măștii de protecție

Un nou val de căldură a lovit deja țara începând de marți, afectând în special estul și în special provincia Quebec.

Acest lucru a dus la depășirea temperaturilor normale pentru această perioadă, în special în zonele care au fost deja afectate de incendiile forestiere.

Canada, datorită amplasării sale geografice, se încălzește mai rapid decât restul planetei și a fost confruntată în ultimii ani cu fenomene meteorologice extreme, care sunt mai intense și mai frecvente ca rezultat al schimbărilor climatice.

Latest news
știri