2.7 C
București
joi, 26 decembrie, 2024

A fost semnat Memorandumul privind cooperarea în domeniul protecției mediului între România și Ucraina

Anunțul a fost făcut de Ministerul Mediului din România

Ministrul Mircea Fechet și ministrul protecției mediului și resurselor naturale din Ucraina, Ruslan Strilets, au semnat Memorandumul privind cooperarea în domeniul protecției mediului între cele două țări.

Acest document va sprijini cooperarea bilaterală în domenii precum:

  • protecția mediului;
  • gestionarea durabilă a apei și protecția împotriva inundațiilor;
  • protejarea ecosistemelor Mării Negre;
  • managementul deșeurilor;
  • managementul calității aerului;
  • protectia naturii și conservarea biodiversității;
  • prevenirea schimbărilor climatice.

Cooperarea în domeniul protecției mediului va promova dezvoltarea relațiilor de prietenie între România și Ucraina, pentru că suntem conștienți de responsabilitatea de a asigura siguranța mediului pentru generațiile prezente și viitoare. Mai mult, trebuie să ținem cont de faptul că activitățile de pe teritoriul statului oricărui participant pot avea un impact transfrontalier asupra teritoriului statului celuilalt participant”, a subliniat ministrul Mircea Fechet.

Ministrul Mircea Fechet a semnat și Declarația de cooperare privind managementul apelor din perspectiva aspectelor internaționale cu referire la gestionarea bazinului râului Prut, încheiată între Ucraina, Republica Moldova și România

În acest context, demnitarul român a subliniat importanța bazinului râului Prut, care acoperă o suprafață de 27.540 km² și este unul dintre cei mai lungi trei afluenți ai Dunării, alături de Sava și Tisa.

Totodată, caracterul puternic transfrontalier al bazinului râului Prut este sporit de faptul că acest râu a marcat întotdeauna granițe importante în istorie. Astăzi, pe parcursul a 711 km, formează granița dintre România și Republica Moldova, iar pe o distanță de 31 km, formează granița dintre România și Ucraina”, se arată în comunicatul publicat de Ministerul Mediului din România.

Prin această cooperare, se urmărește îmbunătățirea gestionării problemelor din domeniul apei  prin aprofundarea cunoștințelor, a schimbului de informații și de date, ținând cont de efectele schimbărilor climatice.

spot_img
Latest news
știri