Catastrofele climatice înseamnă foamete, imagini dezolante într-o vreme în care, aparent, „ne permitem orice”: panouri solare, reglarea temperaturii prin sistem wireless, mașini electrice. Unele acțiuni asupra omului Mediului pot fi adevărate catastrofe climatice. Un raport realizat de organizația nonguvernamentală Oxfam arată că statele care nu iau măsuri pentru protejarea Mediului sunt direct responsabile de sărăcia extremă.
Fenomenele meteorologice sunt cele care au redus capacitatea populaţiilor sărace de a combate foamea şi a face faţă şocurilor, precizează autorii raportulu Oxfam. Spre exemplu, Somalia este una dintre ţările care nu pot să răspundă urgenţelor climatice, se confruntă cu cea mai gravă secetă din istoria sa, un milion de oameni fiind nevoiţi să-şi abandoneze locuinţele. În Guatemala, lipsa de apă a determinat pierderea a 80% din recolta de porumb şi a decimat plantaţiile de cafea, forțând numeroşi locuitori să plece din ţară.
Țările industrializate trebuie să despăgubească statele afectate de poluare, expuse la sărăcie extremă
Organizația Oxfam a cerut ca statele afectate de activitățile țărilor puternic industrializate să ofere despăgubiri pentru dezastrele climatice. Implicate direct sunt companiile care folosesc energii fosile. Acestea ar putea acoperi pentru finanţarea integrală a apelurilor umanitare ale ONU pe 2022. Concret, ar trebui să plătească 49 de miliarde de dolari țărilor care se confruntă cu sărăcia extremă. De altfel, Parlamentul European se pregătește pentru dezbaterea finală a unui proiect de lege care să oblige companiile mari din UE să fie atente asupra modului în care își produc și livrează produsele și serviciile, astfel încât drepturile omului, Mediul și standardele sociale să nu fie compromise. Este vorba despre responsabilitate corporativă, lege care ar trebui să combată fenomenul „greenwashing”(dezinformarea ecologică), cel prin care firmele pretind că respectă toate regulile de protecție a Mediului sau că folosesc tehnologii complet ecologice. „Greenwashing” se folosește des în rândul companiilor care gestionează deșeurile, aspect asupra căruia vom reveni.