14.1 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

Sectorul „Verde”: Munți de gunoaie într-o hală fără autorizație de mediu, miros pestilențial și un dosar penal. Capitala, sufocată de deșeuri

Procurorii s-au sesizat și au întocmit un dosar penal în care sunt cercetate posibile infracțiuni de mediu.

Sectorul 3 București, numit generic „verde”, a fost scena unei situații care s-a soldat cu un dosar penal. Într-o hală situată pe Bulevardul Basarabia nr. 256 au fost descoperiți munți de gunoaie, depozitați ilegal, potrivit Libertatea. Societatea care deține această locație nu are autorizație de mediu, confirmă chiar Garda de Mediu. Oamenii s-au plâns din cauza mirosului pestilențial și au alertat autoritățile. Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 3 București a intrat pe fir, iar o parte din cantitatea de deșeuri depozitată nelegal a fost „mutată”, așa cum a notat și sursa menționată.

Stireaverde.ro a aflat, însă, detalii care conduc la o ipoteză sumbră: Capitala României, București, NU mai are unde depozita deșeurile și acestea au ajuns în locații neautorizate, în „centrul” blocurilor de locuințe, fie(…) unele persoane au planuri „mărețe” prin valorificarea acestora, „ferită” de instituțiile de control. Altfel, de ce nu ajung gunoaiele la singurul depozit pentru București(?), administrat de Eco Sud SA, numit generic „ Vidra”.

Munți de gunoaie într-o hală fără autorizație de mediu, miros pestilențial și un dosar penal. Primarul Robert Negoiță știe unde se depozitează ilegal gunoaiele de pe raza Sectorului Verde

sursă foto: Garda de Mediu Ilfov

Primăria Sector 3 București, condusă de Robert Negoiță, a fost amendată de Garda de Mediu Ilfov cu suma de 100 de mii de lei, pentru depozitarea deșeurilor într-o hală amplasată în Splaiul Unirii Nr 15, localitatea Popeşti Leordeni, a în exploatarea SC SD3 SALUBRIZARE ŞI DESZĂPEZIRE S3 SRL(n.r. Primăria Sector 3 București).

Primăria Sectorului „Verde” a primit amenzi în valoare de 100 de mii de lei pentru depozitarea ilegală a gunoiului

În cadrul acestor hale, operatorul depozita deşeuri RDF (deşeuri rezultate din tratarea mecanică a deşeurilor municipale şi asimilabile) provenite de la staţia de sortare aflată pe strada Lunca Vișagului din sectorul 3, Bucureşti.

Scopul, stocarea temporară până la valorificarea energetică a deşeurilor. În plus, comisarii au putut constata existenţa unei cantităţi însemnate de deşeuri vegetale şi mobilier urban dezafectat aflat în diferite stadii de degradare, toate depozitate în afară halelor, pe platforma betonată.

Pentru toate neconformităţile constatate comisarii GNM au aplicat două sancţiuni în valoare totală de 100.000 lei şi au dispus interzicerea pe viitor a depozitării deşeurilor precum şi evacuarea imediată a deşeurilor identificate, respectând prevederile legale în vigoare”, a transmis Garda de Mediu Ilfov.

Sancțiunile au fost aplicate în luna aprilie a acestui an, însă, pentru oficialii Primăriei Sector 3 București nu pare să fie o problemă, din moment ce repetă fapta la numai șapte luni distanță de la controlul Gărzii de Mediu Ilfov. Și în acest caz, controlul a pornit de la sesizările oamenilor care s-au plâns din cauza mirosul îngrozitor, emanat de la gunoaiele depozitate mult prea aproape de casele lor.

Stireaverde.ro nu a putut obține un punct de vedere din partea Primăriei Sector 3 București, până la postarea acestei informații, însă, vom reveni imediat ce acesta va fi transmis.

Totuși, de ce NU ar mai fi loc pentru depozitarea gunoiului la groapa „Vidra”(?) Primarii din București sunt îngrijorați de tarifele aplicate de Eco Sud SA

Groapa de gunoi „Vidra” arată ca un „munte” . Foto: stireaverde.ro

Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice(ANRSC) ne-a transmis că a derulat un control la societatea care administrează groapa de gunoi „Vidra” Eco Sud SA. Aplicarea tarifelor pentru depozitarea gunoiului este sub semnul întrebării în ceea ce privește legalitatea. Primarii de sectoare s-au plâns, în repetate rânduri, că nu pot face față acestor tarife neaprobate de Consiliul General al Capitalei, dar și de faptul că depozitul a ajuns „plin” la propriu și nu mai nu este loc suficient pentru depozitarea corespunzătoare a gunoiului. Pe rolul instanțelor din București sunt mai multe procese pe rol pentru a confirma/infirma nelegalitățile constatate de ANRSC în ceea ce privește activitatea Eco Sud SA.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei(USR): Tace și NU face

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei(USR). Foto: Facebook

Primarii de sector și oficialii ANRSC au arătat cu degetul spre Nicușor Dan, primarul general al Capitalei. El este acuzat că a permis suprataxarea practicată de Eco Sud SA, dar nici nu a luat măsuri pentru amenajarea unui alt depozit de deșeuri, care să funcționeze legal.

Primăria Municipiului Bucuresti nu a răspuns la solicitările autorităților administrației publice locale ale sectoarelor municipiului București și inclusiv ale operatorilor de salubrizare de a le fi comunica tariful de depozitare pe care Eco Sud S.A. are dreptul să îl practice.

Gunoiul nu este doar la groapa de gunoi „Vidra”, ci peste tot în apropierea acesteia. Foto: stireaverde.ro

În lipsa comunicării de către Primăria Muncipiului București a perioadei/datei de aplicare a tarifului aprobat de prin H.C.G.M.B., consilile locale ale sectoarelor sunt în imposibilitatea de a hotărâ , în condițiile legii, cuantumul tarifelor/taxelor de salubrizare ce trebuie plătite de utilizatorii serviciului de salubrizare, iar aprobarea alocării de la bugetul local a sumelor pentru plata depozitării și neaprobate de către Consiliul General al Municipiului București este nelegală”, se arată într-o notificare transmisă de A.N. R.S.C către Primăria Municipiului București.

Latest news
știri