7 C
București
marți, 22 octombrie, 2024

Măsuri preventive în Islanda: Autoritățile pregătesc pulverizarea apei pentru a proteja orașul de lavă

La începutul lunii noiembrie, autoritățile islandeze au declarat stare de urgență în regiune

Islanda ia în calcul posibilitatea de a pulveriza apă peste lava care ar apărea în cazul unei erupţii vulcanice.

Autorităţile islandeze au anunțat că au în vedere posibilitatea de a pulveriza apă peste lavă, cu scopul de a o răci şi de a proteja astfel oraşul Grindavik.

Zona a fost evacuată pe data de 11 noiembrie

Potrivit informațiilor furnizate de AFP și citate de G4 Media, acest port pescăresc cu aproximativ 4.000 de locuitori a fost evacuat pe 11 noiembrie, după câteva sute de seisme provocate de deplasarea magmei sub scoarţa terestră – semnal precursor al unei erupţii vulcanice.

Agenţia pentru protecţie civilă şi experţi europeni vor evalua posibilitatea ”de a utiliza un important volum de apă pentru a răci lava şi a proteja oraşul”, a declarat Vidir Reynisson, un reprezentant al Agenţiei de protecţie civilă şi gestionare a situaţiilor de urgenţă din Islanda, într-o conferinţă de presă.

Islanda a recurs deja la acest procedeu în 1973

La acel moment, o fisură s-a deschis în scoarţa terestră la 150 de metri de centrul insulei Heimaey, luându-i prin surprindere pe localnici.

În 1973, oamenii nu au reușit să încetinească şi să controleze deplasarea lavei.

Situată în Atlanticul de Nord, Islanda se află pe Dorsala Atlantică, o fisură apărută pe fundul oceanic şi care separă plăcile tectonice eurasiatică şi nord-americană.

spot_img
Latest news
știri