2.4 C
București
joi, 19 decembrie, 2024

Două treimi din speciile din Antarctica sunt în pericol de dispariție. Influențarea politicii globale pentru limitarea eficientă a încălzirii globale a fost identificată ca fiind strategia de conservare cu cele mai multe beneficii

Mai multe specii sunt în pericol

Un studiu publicat în revista Plos Biology „estimează că până la 80% din coloniile de pinguini imperiali vor fi aproape dispărute până în 2100, populația scăzând cu 90%, din cauza creșterii emisiilor de gaze cu efect de seră”, conform The Guardian.

Cercetarea a mai constatat că implementarea a 10 strategii cheie de gestionare a amenințărilor, care ar costa aproximativ 23 milioane de dolari anual, ar aduce un beneficiu pentru 84% din organismele antarctice. Astfel, influențarea politicii globale pentru limitarea eficientă a încălzirii globale a fost identificată ca fiind strategia de conservare cu cele mai multe beneficii.

„Există mai multe amenințări care afectează speciile antarctice, în ciuda faptului că avem impresia că este o regiune sălbatică, izolată și curată”, a spus autorul principal al studiului, dr. Jasmine Lee, de la British Antarctic Survey.

„Cea mai mare amenințare nu vine din interior”, a mai spus ea.

Potrivit lui Jasmine Lee, creșterea activității umane în Antarctica, atât în scopuri științifice, cât și în turism, a crescut riscul introducerii în regiune a unor specii exotice.

Dr. Aleks Terauds, de la Divizia Antarctica Australiană și un coautor al studiului, a precizat că „biodiversitatea se află sub o presiune considerabilă în Antarctica”.

„Antarctica este foarte bine protejată prin Tratatul Antarctic și prin protocolul [de protecția mediului]”, a spus Terauds.

„Având în vedere unicitatea continentului, valorile sale sălbatice și biodiversitatea incredibilă, noi căutăm încă lucruri pe care le putem face pentru a încerca să ne asigurăm că lucrurile sunt afectate cât mai puțin posibil”, a adăugat el.

Drept urmare, cea mai fezabilă strategie de management cu privire la Antarctica a fost diminuarea efectelor activităților umane în zonă.

„Putem educa mai bine companiile noastre turistice despre zonele pe care ar trebui să le evite cu privire la unele dintre aceste specii care sunt amenințate. Putem educa chiar și turiștii”, a spus Terauds.

Două treimi din speciile din Antarctica sunt în pericol de dispariție. Efectul încălzirii globale

Studiul a mai identificat și alte modalități care pot duce la protejarea regiunii, prin reducerea amprentei de mediu a navelor și aeronavelor de transport, dar și prin proiecte de infrastructură care să protejeze cât mai mult solul.

Cercetarea mai precizează că, deși încălzirea globală nu poate fi atenuată, toate strategiile regionale combinate ar aduce un beneficiu pentru aproximativ 54% din speciile din zona Antarcticii.

Oamenii de știință au pus accentul și pe impactul crizei climatice asupra unor specii emblematice pentru regiune, cum ar fi pinguinul imperial sau pinguinul Adélie.

Pinguinul imperial se bazează pe gheață pentru reproducere”, a precizat Lee.

„Dacă își pierde habitatul potrivit pentru reproducere, se poate ajunge la dispariția speciei”, a completat ea.

De asemenea, specii mai puțin cunoscute publicului larg, cum ar fi Scottnema lindsayae, un vierme care „supraviețuiește în soluri destul de sărate și uscate”, se află în pericol de dispariție „pe măsură ce gheața începe să se topească și temperatura crește, când solurile devin mai umede și mai puțin saline”.

spot_img
Latest news
știri