Se spune despre canadieni că sunt un popor amabil și vesel, iar moda puloverelor urâte, de Crăciun, a fost inventată ca o distracție de sărbători. A prins atât de bine la public, încât a devenit o distracție mondială pentru oameni, dar și pentru animalele de companie, fiind organizate chiar concursuri în urmă cărora câștigătorul să fie, normal, cel mai urât pulover de Crăciun. Creatorii de modă au realizat colecții speciale cu tema „Ugly Sweater”. Românii au preluat-o imediat, fiind distracția principală la petrecerile marilor corporații.
Milioane de microfribre din plastic ajung zilnic în burțile peștilor. De ce este nocivă „moda puloverelor urâte”
Însă, ceea ce a început ca o distracție a devenit un motiv serios de poluare. Renii cu nas roșu, brazii cu globuri care atârnă sau moșii crăciun cu burți rotofeie nu sunt deloc amuzanți pentru viețuitoarele în burta cărora ajung aceste pulovere din plastic. Materialele folosite pentru confecționarea unor astfel de articole vestimentare sunt, în majoritate, poliester și acrilic, ambele fiind derivate din combustibilii fosili.
Dar, nu aceasta este cea mai rea parte, ci aceea că o cantitate imensă din pulovere ajunge la gunoi, care ia calea apelor oceanelor. Activiștii de mediu care au grijă de calitatea apei mărilor și oceanelor, dar mai ales de sănătatea vietăților care trăiesc în ele, spun că microfibrele din aceste materiale nocive ajung să fie înghițite de către peștii din ape.
Pești care devin, ulterior, hrană pentru oameni. Potrivit studiilor celor de la Ocean Wise, aproape 600 milioane de astfel de microfibre ies din mașinile de spălat ale oamenilor. Balenele ajung să înghită 10 milioane de astfel de particule de plastic pe zi. Distracția cu pulovere urâte are și o parte întunecată. 12 milioane de astfel de pulovere sunt cumpărate anual, de sărbători, după cum reiese dintr-un studiu realizat de activiștii englezi Hubbub.