17.2 C
București
duminică, 22 septembrie, 2024

Risipa alimentară de Crăciun. Cât este de dăunătoare și ce poți face în privința asta

Vă prezentăm câteva sfaturi utile pentru a reduce risipa alimentară de Crăciun.

Mesele tradiționale de Crăciun sunt ocazii în care răsfățul este o prioritate pentru toți. Dar sărbătorile aduc și probleme, iar risipa alimentară este una mare, potrivit Euronews.

Numai în Europa sunt produse aproximativ 88 de milioane de tone de deșeuri alimentare în fiecare an. Și în UE, gospodăriile sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din totalul deșeurilor alimentare.

Deci, cum ne asigurăm că reducem risipa în timpul unei sărbători atât de des asociate cu cantități uriașe de alimente?

Pierre Condamine este ofițerul pentru politica de deșeuri la Zero Waste Europe. Potrivit lui, cea mai bună abordare pentru a evita aruncarea gunoiului este schimbarea mentalității.

„Primul sfat este să gătești cu o abordare preventivă”, spune el. Aceasta include calcularea exactă a câte alimente va fi necesară și adaptarea oricăror rețete în consecință.

Condamine spune că Crăciunul este un moment excelent pentru solidaritate. Puteți căuta online platforme de partajare a alimentelor sau puteți oferi orice mâncare rămasă vecinilor sau cuiva care are nevoie.

„Nu este vorba doar despre lucruri individuale, ci și despre ceea ce poți face comunității”, spune el.

Diferențele în jurul Europei

În Europa, risipa alimentară variază de la o țară la alta. În unele țări, risipa are loc la nivel de consumator, în timp ce în altele este mai mare la nivel de producție.

În Portugalia, de exemplu, doar 17% din alimente sunt risipite, în timp ce în UE, în ansamblu, 20%.

Condamine spune că o parte din motivul diferențelor dintre țări sunt legislațiile din fiecare națiune. Unele țări, cum ar fi Franța, au impus ca supermarketurile să ofere alimente în loc să le arunce.

European Green New Deal are ca scop reducerea risipei alimentare cu cincizeci la sută până în 2030.

Schimbarea mentalității

Risipirea alimentelor nu este o problemă doar în perioada Crăciunului.

Condamine spune că este important să privim imaginea de ansamblu.

„Aceasta este ca o viziune circulară a producției de alimente, iar risipa alimentară este încorporată în asta, dar este mai mare, este vorba despre întregul sistem alimentar durabil.”, spune el.

„Cred că primul lucru pe care îl uităm este că este vorba de a nu risipi în primul rând.”, adaugă Condamine.

Ce poți face pentru a reduce risipa de Crăciun?

  • Cumpărați alimente din surse locale: lanțurile de aprovizionare mai scurte sunt mai puțin probabil să genereze risipă de alimente.
  • Distribuiți comunității: a ajuta pe cineva care are nevoie va ajuta și planeta.
  • Căutați rețete pentru a face altceva din resturi: merele pot fi făcute gem, de exemplu.
  • Nu mergeți la cumpărături când vă este foame: faceți o listă în avans și rămâneți la ea.
spot_img
Latest news
știri